Vaccin împotriva dependenţei de cocaină

– O echipa de cercetatori americani, din Texas, au ajuns in stadiul primelor teste clinice pentru un vaccin impotriva dependentei de cocaina, vaccin ce ar putea salva mii de vieti, informeaza cotidianul britanic The Guardian.
– Vaccinul experimental a fost oferit unui grup de 60 de voluntari, intr-o perioada de 12 saptamâni, in timp ce un alt grup de voluntari format tot din 60 de persoane a fost tinut ca grup martor, primind un placebo. Conform studiului, vaccinul produce in organism o reactie de respingere a drogului care i-a ajutat pe multi dintre narcomani sa reduca consumul de cocaina.

Vaccinul actioneaza prin atasarea de moleculele de cocaina. Moleculele mai mari, rezultate in urma acestei atasari, sunt mai usor de recunoscut de catre sistemul imunitar al organismului, astfel formându-se anticorpi care ataca moleculele de cocaina inainte ca acestea sa patrunda in creier si sa declanseze starile de euforie caracteristice.

Citeste si:  Ninsori şi frig în regiunea devastată de tsunami din Japonia

Cinci doze injectabile din acest vaccin au fost administrate in mai multe etape, permitând crearea si acumularea in organismul voluntarilor a anticorpilor impotriva cocainei. Conform rezultatelor experimentului, la 38% dintre voluntarii care au primit vaccinul s-a constat un nivel semnificativ mai mare de anticorpi, iar in aceste cazuri s-a constatat si o reducere a consumului de cocaina de pâna la 50%, comparativ cu grupul placebo.

Thomas Kosten, psihiatru la Baylor College of Medicine si coordonatorul acestui experiment, sustine ca acest vaccin este doar prima faza intr-un proiect ce are drept obiectiv identificarea unui tratament complet care sa duca la renuntarea la drog.

Citeste si:  Cel mai mare lac sărat helioterm

Cercetatorii au mai precizat ca vaccinul a blocat efectele euforice ale cocainei, dar nu a reusit sa potoleasca nevoia unei noi doze. Din acest motiv acest vaccin nu-i va putea ajuta pe cei care s-au abandonat dependentei de cocaina ci doar pe cei care incearca sa lupte cu aceasta dependenta. Un nou test clinic, la scara mai mare, pe 300 de voluntari dependenti de cocaina, va incepe in luna ianuarie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close