„Prima Casă”: cinci bănci servesc, 14 se mai gândesc

– O cincime din sumele alocate Programului „Prima Casa” s-au consumat, grosul creditelor fiind acordat de cinci banci

– Trei-patru banci inscrise in program inca nu sunt active, iar alte 10-11 au o activitate destul de redusa.

.
Desi au in spate garantia statului pentru credite ipotecare de un miliard de euro, cele mai multe din cele 19 banci inscrise in Programul „Prima Casa” par a nu-si prea da interesul de a consuma plafoanele alocate.

Doar cinci banci au generat peste 90% din creditele aprobate pana in prezent, ceea ce inseamna ca restul de 14 sunt mai mult de decor.

Finele anului ar putea schimba usor situatia. Principalul motiv care ar explica slaba participare, desi respectivele banci nu vor sa recunoasca oficial, il reprezinta marja de dobanda plafonata la 4%, insuficienta in prezent pentru atingerea unei profitabilitati minime sau chiar pentru acoperirea costurilor.

Citeste si:  Până unde au mers bancherii cu comisioanele: dacă depui 5 lei în contul curent, nu mai ai ce să retragi

Desigur, un alt motiv il reprezinta birocratia, rezultata din ineditul mecanismului de garantare, la care unele banci nu au reusit sa se adapteze rapid.
De altfel, pe fondul birocratiei complexe, o tranzactie prin „Prima Casa” se incheie in medie in aproximativ trei luni, in vreme ce prin ofertele standard de credit ipotecar procesul se incheie de doua ori mai repede, dupa cum afirma Anca Bidian, presedintele brokerului de credite Kiwi Finance. Diferenta o face insa costul finantarii, dar si, in unele cazuri, nivelul avansului.

Citeste si:  Sibiu - singurul judeţ cu cele mai spectaculoase şosele alpine, Transfăgărăşanul şi Transalpina

Daca prin „Prima Casa” un client eligibil se poate imprumuta la o dobanda de circa 4,8% (Euribor la trei luni – 0,74% in prezent – plus o marja de 4%), prin ofertele standard de credit ipotecar costurile (dobanzile) sunt de peste 8%, cu doua exceptii (ING si Italo Romena).

Astfel, ratele lunare prin ofertele standard sunt cu 30-40% mai mari pentru un credit similar luat pe o perioada de 20-30 de ani. In plus, pentru locuintele de pana in 60.000 euro, avansul perceput prin „Prima Casa” este de doar 5%, in vreme ce prin ofertele standard cele mai multe banci cer un avans de minimum 20%.

Citeste si:  Băncile din România au tăiat peste 4.000 de posturi în 2012

„Pana acum, pe langa Banca Transilvania si ATE Bank, care si-au epuizat plafoanele, cele mai active banci sunt BRD, BCR si Alpha. Aceste banci au acordat peste 90% din volumul creditelor. Noi am trimis scrisori catre toate bancile din program, ca sa aflam ce proiectii au cu privire la «Prima Casa». In functie de raspunsuri, vom vedea ce suma va fi redistribuita catre bancile active„, ne-a declarat Aurel saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor.

Integral în România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close