Cade Guvernu’! Aşa! Şi?

Cornel SIMIGHIAN.

.

Aşa! Şi?

Cade Guvernul oricum bocciu? Şi? Se ieftineşte pâinea? Scade preţul la întreţinere? Intră la pârnaie alde Ritzi, Udrea, Berceanu et comp? Adică toţi, în frunte cu preşedintele, lor?

Ori vine un Guvern aşa zis de tehnocraţi, care să gestioneze corecta organizare a alegerilor? Să fim un pic sobri, că la vremuri de criză măcar sobrietatea şi decenţa ne-ar prinde bine!

Indiferent dacă actualul Executiv cade sau nu, lucrurile nu se prea schimbă, şi în nici un caz în bine! Din motive evidente, că nici secta lui Boc, nici ceilalţi, interesaţi firesc de alegeri, nu au nici o treabă cu agenda existenţială a cetăţenilor. Unii ne gândim la iarna care stă să cadă pe noi cu noile sale preţuri de supravieţuire, cu perspective din ce în ce mai sumbre care conturează anul viitor, cu noile decolaje de costuri şi noile renunţări, strângeri de curele şi grele sacrificii.

Alţii, se gândesc doar la maniera în care, din tot balamucul politico-electoral, pot ieşi cât mai în profit, imediat, prin sinecuri şi filodorme de moment, ori pe termen mai lax, să spunem cinci ani, în care se pot obţine mult mai multe foloase, ne sau pe drept cuvenite.

Citeste si:  Campanie electorală în Republica Moldova, presărată cu scandaluri

Sigur că între timp am pierdut virtuala demnitate şi răspundere de comisar european pentru agricultură, sigur că între timp fondurile de la FMI şi împrumuturile de la bănci, zilnic, merg la consum, pe salarii bugetare şi pensii, sigur că nici un investitor serios nu prea mai calcă în România, că nici n-are unde călca, nici cu cine vorbi, sigur că şi cu autostrăzile am lăsat-o mai moale, că se apropie sărbătorile iernii şi nici constructorii nu pot face taman acum tot ce n-au reuşit toată vara.

Da’ important e viul politic, năbădăile cu chiuituri şi chirăieli, coborârea registrului electoral mai jos, tot mai jos, sub brăcinari, acolo unde merge şi limbajul mai manelistic, de dincolo de barieră, din groapă, în care la o „’ba pe-a mătii” se răspunde elegant cu o flegmă academică între ochi. Şi nici n-a început oficial campania! Ce va fi atunci? Câte hârdaie de lături pot încăpea în România electorală? Ori a venit momentul să asistăm la convingerea electoratului cu bazooka, cu kalaşnicoavele, după ce comerţul cu voturi nu va mai prinde?

Citeste si:  Cum au primit milionarii României cutia milei a lui Boc: "Este o perversitate"!

Evident, lumea nu se va prea călca pe bombeuri să se înghesuie la urne, complăcându-se într-o indiferenţă păguguboasă, inerţială, vecină indiferenţei faţă de cum o vom duce, cum vom trăi, la anul, şi nu numai! Evident, toată lumea activiştilor politici se va chinui să ne convingă, în primul rând să venim la vot, şi apoi să votăm într-un fel sau altul. Şi?

Cu riscul de a părea uşor cinic şi lejer blazat, mi-am mai exprimat deja părerea că nu prea ne mai facem bine, iar proba de foc pe care o oferă acum clasa politică este mai mult decât convingătoare.

Aşa! Şi? Starea de blocaj este suficient de amplă, am înţeles cu toţii că pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi votăm mereu, cum votăm, dar de schimbat nu se prea modifică nimic. Ori asta o simţim cu toţii! Şi cei care sunt deja şomeri plătiţi, şi cei în metastaze cronice, şi pensionarii care nu mai înţeleg nimic, şi bugetarii care nu mai ştiu dacă au de ce se gândi la ziua de mâine, nici cei încă angajaţi în sectorul privat, care se uită cu nedumerire şi îngrijorare la eventualitatea augmentării TVA, şi nici măcar presa, debusolată între clişee şi sforării, mai ales că trebuie acum să-şi caute şi colegii acoperiţi.

Citeste si:  43% dintre cetăţenii Capitalei nu s-ar prezenta la vot la alegerile generale

Evident, cei mai confuzi şi mai abulici sunt tot oamenii politici, decuplaţi de interesele şi legitimitatea alegătorilor, prinşi în meghina disciplinei de partid, cu o logică dizarmonică, şi bunul simţ al oamenilor care se întreabă, regresiv: Aşa! Şi?

Altfel, în România e bine, e încă o toamnă pertinentă, încă se mai strânge bruma recoltelor de altă dată, creştinii îşi drămuiesc mustul, îşi strâng poamele prin livezi şi adună bruma de provizii de iarnă, iar cei mai norocoşi nici măcar nu-şi fac probleme cu căderea Guvernului, cu alegerile prezidenţiale şi celelalte ale politicii.

Cade Guvernu’!
Aşa! Şi?

Citește și
2 Comentarii
  1. ciprian spune

    Noi gresim pt ca nu facem un efort sa-i inlaturam pe ce-i ce sunt parlamentari de 20 de ani, si sa incercam sa gasim tineri care poate nu le-a intrat inca in sange comunismul si lenea tipica. Sa ne gandim macar la viitorul copiilor nostri inca nenascuti , caci acum nu se mai poate face nimic pentru noi, dar macar pentru viitor , caci la altii se poate, noi macar avem obligatia morala sa incercam.

  2. steclaru spune

    CEAUSESCU AFOST CONDAMNAT SI EXECUTAT PENTRU SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE SI GENOCID CONTRA POPORULUI ROMAN:DE CE CEI CARE SUNT PARLAMENTARI DIN 1990,1992 SIAU DISTRUS TARA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE NU II CONDAMNAN PENTRU GENOCID?DE CE II LASAM SA NE DISTRUGA SI MORAL?SA FIE VOT UNINOMINAL ADEVARAT SI NU CU REDISTRIBUIRI,SA PICEPARLAMENTUL CU OCAZIA NEINVESTIRII GUVERNULUI NEGOITA .DE CE NU IES SA PICHETEZE PARLAMENTUL IN ZIUA VOTARII CATEVA MILIOANE DE ROMANI CCA 18-20 MILIOANE ?LA TIMPURI NOI NE CONDUC CEI DIN RANDUL DOI!NU NE PLACE NICIODATA UNUL CU COLOANA VERTEBRALA,NEPLAC CEI CARE SE APLEACA DUPA VANT SI ASCULTA ORDINELE BUNICUTEI,PATRICIULUI,ZIARISTILOR TURNATORI SI FARA DEONTOLOGIE.TREZESTE-TE ROMANE :IN ISTORIE AU RAMAS STEFAN,MIHAI ION ANTONESCU SI VA RAMANE SI TRAIAN BASESCU .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close