EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Boc: Regimul pensiilor şi salariilor nu poate fi reglementat prin OUG

Regimul pensiilor si salariilor nu poate fi reglementat prin ordonante de urgenta, a afirmat, luni, primul-ministru Emil Boc, ca raspuns la solicitarea unor lideri ai PNL si PSD privind emiterea unei OUG pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Seful Executivului a sustinut ca, in mod deliberat, politicienii social-democrati si liberali cer Guvernului emiterea unor astfel de acte normative pentru a fi declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala si i-a acuzat pe acestia ca incearca sa manipuleze, in mod „brutal”, opinia publica in scopul de a putea pastra pensiile speciale ale parlamentarilor.

„A fost si afirmatia domnului Hrebenciuc si a domnului Crin Antonescu, care, in mod brutal, manipuleaza opinia publica, in scopul de a-si putea pastra pensiile parlamentarilor, spunând ca „stiti Guvernul sa dea o ordonanta de urgenta„, când domniile lor stiu foarte bine ca prin OUG nu se poate reglementa regimul salariilor si pensiilor, ci numai prin legi„, a precizat Emil Boc.

Premierul a facut trimitere la ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, act normativ care a fost declarat neconstitutional de CCR. „Domnii de la PSD si PNL invita Guvernul ca, in mod deliberat, sa emita acte normative, care sa fie atacate la CCR, iar dânsii sa ramâna cu pensiile parlamentarilor, in continuare”, a sustinut premierul.

Emil Boc a mai spus ca solutia nu o reprezinta emiterea unei ordonante de urgenta, ci angajarea raspunderii Executivului pe un proiect de lege care include si eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Solutia este cea pe care a propus-o Guvernul, prin angajarea raspunderii pe un proiect de lege a pensiilor si care include si eliminarea pensiilor parlamentarilor.

Acesti colegi de la PSD si PNL ar face tot ce le sta in putinta doar sa ramâna cu pensiile parlamentarilor”, a precizat seful Executivului. Primul-ministru a mai spus ca in Parlament exista un proiect al PD-L, depus din februarie, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor si care nu fost votat pâna acum. „Îi intreb, pe buna-dreptate, pe domnii Hrebenciuc si Antonescu, de ce nu au votat proiectul de lege care exista in Parlament pe aceasta tema?”, a intrebat retoric premierul.

El a subliniat ca, in acest caz, Guvernul a facut ceea ce trebuie, initiind un proiect de lege ce urmareste reformarea sistemului de pensii, care, potrivit lui Emil Boc, restabileste echitatea, dreptatea si utilizarea corecta a banului public si pune capat pensiilor „de lux”, asa cum s-au eliminat si bugetarii „de lux”.

„Din nefericire, cei din PSD si PNL fac tot ce le sta in putinta sa obstructioneze o asemenea lege, care ar aduce la bugetul de stat economii anuale intre 300 si 500 de milioane de euro, doar prin recalcularea pensiilor speciale si ale parlamentarilor”, a mai spus Boc.

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, i-a solicitat, luni, premierului Emil Boc sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa fie eliminate pensiile privilegiate ale parlamentarilor, liderul liberal afirmând ca, in cazul in care actualul Guvern nu va mai apuca sa ia o astfel de masura, o sa o faca urmatorul Cabinet

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata