Kuweitul are de gând să cheltuie 63 miliarde de dolari pentru o serie de mega-proiecte

Kuweitul, important membru al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), are de gând sa cheltuie 18 miliarde dinari (63 miliarde de dolari), in urmatorii patru ani pentru un numar de aproximativ 250 de mega-proiecte, potrivit unui articol publicat marti (20 octombrie 2009) in cotidianul Al-Watan, preluat de AFP.

Citând surse guvernamentale, Al-Watan sustine ca proiectele sunt incluse intr-un program pe patru ani aprobat luni de cabinet, urmând a fi trimis spre parlament in cursul acestei saptamâni.
Ccotidianul nu a mentionat niciun proiect insa autoritatile din Kuweit au anuntat anterior ca intentioneaza sa construiasca un nou centru de afaceri, denumit Silk City, precum si un nou port modern, un sistem de metrou si un sistem de cai ferate ce va lega Kuweitul de tarile arabe si de China.

Citeste si:  Implementation Committee of Espoo Convention analyses Ukraine's complaint against Romania

Planul, care se va intinde intre actualul exercitiu fiscal 2009/2010 si pâna in exercitiul 2012/2013, se va concentra pe cresterea ponderii sectorului privat in economia domestica. În prezent sectorul privat este responsabil pentru doar un sfert din Produsul Intern Brut al tarii.

Kuweitul, al patrulea mare producator de petrol din cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), are active externe de aproximativ 230 miliarde de dolari, gestionate de fondul suveran al tarii. Kuweitul controleaza 10% din rezervele mondiale de petrol si pompeaza zilnic aproximativ 2,2 milioane de barili de petrol pe zi. Populatia Kuweitului este de 1,1 milioane locuitori care se adauga celor 2,34 milioane rezidenti straini.

Citeste si:  Manuscrisele de la Marea Moartă poti fi studiate online. Parcurgerea textului cu mouse-ul îl traduce instantaneu în engleză
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata