Raiffeisen Asset Management: Ponderea fondurilor de investitii in activele financiare ale populatiei s-a majorat

Spre deosebire de majoritatea tarilor din jur, in România, ponderea fondurilor de investitii in activele financiare ale populatiei s-a majorat rapid, anul acesta, fiind create premisele pentru crestere puternica si convergenta – pe termen mediu – cu nivelele atinse in Europa, a declarat marti (20 octombrie 2009) la o conferinta Finmedia privind piata fondurilor de investitii, presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion.

Ca o ilustrare a stadiului actual de dezvoltare al pietei financiar-bancare din România este faptul ca 86,37% din activele financiare ale familiilor sunt plasamente in depozite, celelalte instrumente financiare pe care le poate accesa populatia (fonduri de investitii, fonduri de pensii, asigurari de viata sau detineri directe in actiuni sau obligatiuni) reprezentând doar putin peste 10%, potrivit estimarilor Raiffeisen Asset Management.

Citeste si:  Deputații au adoptat, decizional, proiectul cu măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea ANAF

În alte tari europene, precum Germania, Austria si Ungaria, structura activelor financiare ale populatiei este mult diferita, a spus Mihail Ion. Numerarul si depozitele detin o pondere de circa 50%, in timp ce investitiile administrate (fonduri de investitii, fonduri de pensii, asigurari de viata etc.) au o mult mai mare importanta decât in România (8-11% fata de numai 1%).

La un nivel oarecum similar, in jur de 8%, se situeaza investitiile directe in obligatiuni si actiuni, acestea din urma fiind probabil influentate si de Programul de Privatizare in Masa, derulat pâna prin 1996- 1997, a apreciat presedintele Raiffeisen Asset Management.
Dupa parerea sa, pe masura ce piata financiara si bancara din România se va dezvolta, iar gradul de educatie al populatiei va creste, va avea loc o migratie progresiva a plasamentelor familiilor – de la produsele de economisire clasice spre investitiile administrate.

Citeste si:  Semne rele anul are: Un "deal" imobiliar de 100 mil. euro pentru două parcuri de retail în Focşani şi Bacău a fost anulat

“În ciuda crizei financiare, plasamentele in fonduri au crescut in România. Pentru prima oara, in 2009, fondurile de investitii au atras un volum semnificativ din cresterea economisirii populatiei, nivel comparabil celui din celelalte tari europene, la nivel de stoc. Daca analizam cifrele publice, disponibile pentru ultimele sase luni, si luam in considerare doar cresterile de volume, fara depozitele bancare, constatam ca fondurile de investitii au atras in jur de 15% din economisirea românilor”, a afirmat Mihail Ion.
Pe de o parte, fondurile de investitii au o importanta redusa in activele financiare ale populatiei, iar pe de alta, au cresteri semnificative. Trendul pe 2009 este total diferit si semnaleaza posibilitatea convergentei, pe termen mediu, cu nivelele atinse in Germania, Austria si Ungaria.

Citeste si:  Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans privind evoluțiile recente din România

În cadrul conferintei “Piata fondurilor de investitii”, organizata de Finmedia si Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), participantii – societati de administrare, autoritati de supraveghere si reglementare, reprezentanti ai legislativului si executivului, institutii financiar¬bancare si investitori – au analizat si dezbatut evolutii si tendinte in piata fondurilor, alinierea la standardele legislative europene, precum si rolul investitorilor in relansarea cresterii economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close