CE acordă Bulgariei o asistenţă financiară suplimentară de 300 milioane euro pentru Kozlodui

Comisia Europeana a propus marti (27 octombrie 2009) alocarea unei sume suplimentare de 300 milioane euro, pe care Bulgaria sa o poata folosi pentru dezmembrarea centralei nucleare de la Kozlodui, ale carei reactoare sunt considerate invechite, relateaza AFP.

Potrivit tratatului de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana, Sofia a inchis unitatile 1 si 4 ale acestei centrale. Pâna la sfârsitul acestui an, UE urmeaza sa furnizeze o asistenta financiara in valoare de 550 milioane euro, pentru a sprijini Bulgaria in eforturile depuse pentru gestionarea consecintelor economice ce decurg din inchiderea unitatilor nucleare.

Noua oferta de ajutor a CE reprezinta 300 milioane euro pentru perioada 2010 – 2013. În absenta acestei noi decizii, asistenta financiara europeana ar fi trebui sa inceteze in luna decembrie. “Aceasta investitie intr-o retea energetica bulgara mai sigura si durabila ilustreaza dorinta noastra de a vedea Bulgaria pe deplin integrata in piata europeana unica de energie”, se arata intr-un comunicat al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Citeste si:  UE intensifică lupta împotriva falsificării euro

“Cred ca ace sta reprezinta un semn puternic de solidaritate europeana”, a adaugat el. În domeniul energiei nucleare, Sofia intentioneaza sa construiasca in viitor un nou reactor, costurile fiind estimate la aproape 10 miliarde euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner