Misiunea FMI a sosit la Bucureşti, pe fondul protestelor de stradă

Misiunea Fondului Monetar Internaţional a sosit miercuri (28 octombrie 2009) la Bucureşti, pentru discuţii cu autorităţile române, în vederea stabilirii condiţiilor în care vor fi acordate României sumele prevăzute în documentele semnate anterior cu Fondul.

În faţa Ministerului de Finanţe, o manifestaţie de amploare a agricultorilor, care cer sprijin financiar, a fost organizată, începând cu ora 8.00, pentru a atrage atenţia oficialilor Fondului asupra situaţiei din agricultura românească, care se presupune că sunt la minister şi urmează să se întâlnească cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Protestatarii acuză faptul că fermieri din sectorul creşterii de animale – ovine şi caprine – nu au primit banii de subvenţii, promişi de Ministerul Agriculturii.
La miting participă Asociaţia crescătorilor de taurine din Braşov, Sindicatul naţional al crescătorilor de ovine şi caprine din România, Sindicatul crescătorilor de taurine, Asociaţia fermierilor crescători de bovine din Cluj, Asociaţia crescătorilor de vaci cu lapte din Timişoara, Asociaţia crescătorilor de vaci cu lapte din Timiş, Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din Giurgiu, Asociaţia crescătorilor de animale Ovitim.

Acţiuni de pichetare a Ministerului Agriculturii, între orele 11.00 şi 14.00 au fost programate, de asemenea, de Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, afiliat la Federaţia AGROSTAR.
“Federaţia AGROSTAR atrage atenţia Ministerului Agriculturii că neplata subvenţiei va duce la falimentarea acestui sector de activitate, 6,5 milioane de capete de ovine şi caprine fiind în pericol de a fi sacrificate”, arată un comunicat al Federaţiei, semnat de preşedintele Ştefan Niculae.

Primul ministru interimar, Emil Boc a apreciat că nu este nevoie de o renegociere a acordului cu FMI şi că până acum România şi-a respectat obligaţiile contractuale. “Până la 1 octombrie, România şi-a respectat toate angajamentele”, a precizat Boc. Premierul a spus însă că pot exista şi o serie de probleme.

“Într-adevăr, avem Legea pensiilor pe care parlamentarii au preferat s-o amâne şi să-şi păstreze privilegiile, avem Legea responsabilităţii fiscale care este gata şi săptămâna viitoare o vom depune la parlament prin intermediul parlamentarilor, a treia obligaţie fundamentală este adoptarea până la sfârşitul anului a Legii bugetului de stat. Guvernul lucrează lăsând viitorului Guvern cadrul pregătit”, a spus Boc.

Concomitent cu misiunea FMI, la Bucureşti se va afla o delegaţie a Băncii Mondiale, care va avea ca obiectiv discutarea condiţiilor în care va fi acordat României cel de-al doilea împrumut din Programul de Politici de Dezvoltare (DPL), în valoare de 360 de milioane de euro. Programul de politici de dezvoltare se concentrează asupra managementului finanţelor publice, asupra măsurilor din sectoarele social şi financiar şi vine în completarea programelor sprijinite de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Uniunea Europeană.

Citeste si:  Constantin: România va primi până la mijlocul lunii aprilie scrisoarea de conformitate de la CE pentru deschiderea PNDR 2014-2020

Primul împrumut din cadrul DPL, în valoare de 300 de milioane de euro, a fost aprobat de Board-ul BM pe data de 16 iulie 2009, a fost semnat pe 1 septembrie 2009 şi a fost transferat României pe 20 octombrie 2009. ‘Agenda convenită în cadrul Programului de Politici de Dezvoltare sprijină politicile şi reformele structurale care au ca obiectiv sustenabilitatea fiscală a României şi sprijinirea procesului de relansare economică.

Misiunea BM va lucra în strânsă colaborare cu FMI şi UE pentru evaluarea progreselor făcute de autorităţile române în elaborarea şi aplicarea politicilor şi reformelor structurale convenite anterior. O decizie asupra celui de-al doilea împrumut din cadrul DPL va putea fi luată numai după o atentă evaluare a realizării programului de reforme convenit anterior’, a subliniat Banca Mondială în finalul unui comunicat transmis vineri, 23 octombrie.

‘Ca urmare a cererii preşedintelui României, FMI va trimite o delegaţie la Bucureşti, în perioada 28 octombrie – 9 noiembrie. Având în vedere situaţia politică actuală, misiunea FMI va începe discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti cu privire la cea de-a doua evaluare conform Acordului Stand-By’, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. Conform declaraţiei lui Jeffrey Franks, între condiţiile pe care le va pune FMI se va află şi cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9 la sută din PIB.

Preşedintele Băsescu a precizat că, în opinia sa, ar trebui modificate o serie de prevederi ale Acordului Stand-By cu FMI: ‘În primul rând, trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea Acordului pentru anul 2010.

Pe data de 15 decembrie este şedinţa board-ului FMI în care se pot aproba revizuiri ale acordului şi este clar că trebuie făcute anumite modificări, pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie”, a precizat şeful statului. Traian Băsescu a mai subliniat că ‘dacă nu primim banii de la Fond, putem intra într-o mare dificultate socială. Iar acest lucru trebuie evitat’.

Citeste si:  Guvernul oferă ajutoare financiare pentru crescătorii de porci şi păsări

Importanţa actualelor negocieri cu FMI a fost subliniată şi de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, care a afirmat, în timpul recentei sale vizite la Bucureşti, că ‘împreună cu partenerii europeni, cu FMI şi Banca Mondială, am lucrat pentru ca susţinerea internaţională pentru economia voastră (a României – n.red.) să fie prezentă, atunci când aveţi nevoie de ea’.

Reamintim că Acordul de finanţare cu FMI se întinde pe o perioadă de 24 de luni, Fondul urmând să vireze României un total de 12,95 miliarde de euro, în opt tranşe, din cadrul unui împrumut de sprijin de 19,95 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeană, 1 miliard de euro de la Banca Mondială şi 1 miliard de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

România a primit până în prezent o sumă totală de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care tranşa a doua a fost în valoare de 1,85 miliarde euro. Cea de-a treia tranşă, a cărei acordare depinde de rezultatul discuţiilor de la Bucureşti, este în valoare de 1,5 miliarde euro.
Cezar Corâci, preşedintele patronatului UGIR 1903, a declarat luni, 26 octombrie, la postul naţional de radio, că este încrezător că ‘FMI ne va da tranşa a treia din împrumut, fără a fi prea riguros în privinţa respectării condiţiilor stabilite anterior.

Deocamdată, banii pe care-i vom împrumuta vor acoperi o parte din deficitul României’. Şi Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, declarase anterior că ‘orice Guvern va trebui să respecte Acordul cu FMI şi va trebui să prezinte în Parlament bugetul pe 2010. Nu cred că în acest moment este în pericol Acordul cu FMI’.
Premierul desemnat al României estimase că în următoarele două luni şi jumătate, nevoile de finanţare ale autorităţilor române se ridică la 3,5 miliarde de euro. Dacă negocierile de la Bucureşti se încheie cu succes, România va primi anul acesta 1,5 miliarde de euro de la FMI, 360 de milioane de euro de la BM şi un miliard de euro de la CE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner