Fitch: Creşterea deficitelor bugetare pune presiuni asupra ratingurilor statelor din Europa emergentă

Dinamica ratingurilor suverane va ramâne negativa in Europa emergenta, chiar daca riscurile de finantare externa s-au diminuat usor in ultimele luni, avertizeaza Fitch Ratings.

“În multe tari din Europa emergenta, cresterea deficitelor guvernamentale si a nivelului datoriei inseamna ca dinamica ratingurilor suverane va ramâne negativa”, a apreciat agentia de evaluare, in raportul “Emerging Europe Sovereign Review: 2009”.

“Cele mai negre temeri referitoare la o prabusire economica si financiara a statelor din Europa emrgenta s-au diminuat pe masura ce economia globala a inceput sa-si revina, iar conditiile financiare s-au relaxat, ca urmare a stimulentelor fiscale si monetare masive adoptate la nivel global, a pachetelor de asistenta organizate de institutiilor financ iare internationale dar si a rezistentei economice surprinzatoare a anumitor state”, subliniaza directorul pentru Europa emergenta de la Fitch, Edward Parker.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Capsatorul

“Cu toate acestea exista in continuare provocari majore din cauza amplorii socurilor negative care vor lovi regiunea, a mostenirii costisitoare a crizei, in principal prin cresterea nivelurilor datoriei publice, si a incertitudinilor legate de momentul in care va avea loc iesirea din criza si se va pune capat politic ilor acomodante (cu masuri de stimulare economica), aceasta in conditiile in care prabusirea celor mai vulnerabile tari si-ar face simtite efectele in intreaga regiune”, a adaugat Edward Parker.

Potrivit agentiei de rating, in momentul de fata pentru Europa emergenta pe prim plan au trecut ingrijorarile referitoare la situatia finantelor publice. Fitch prognozeaza ca impactul recesiunii (in unele cazuri amplificat de masurile de stimulare fisc ala, scaderea pretului petrolului si pachetele de sprijinire a sectorului bancar) va conduce la cresterea mediei deficitului bugetar la 5,9% din PIB in 2009 de la 1,1% din PIB in 2008, urmând a reveni la 4,6% in 2010. De asemenea, agentia de rating se astepata ca media raportului datorie guvernamentala / PIB sa creasca la 36% la finele lui 2010 de la 23% la finele lui 2007.

Citeste si:  74% dintre companiile europene, afectate de întreruperile sistemelor IT

În aceste conditii, esecul in implementarea unor politici credibile de consolidare fiscala pe termen mediu ar putea conduce la retrogradari de rating, avertizeaza Fitch. În plus, pentru tarile care se bazeaza pe programele cu Fondul Monetar International pentru finantare externa, esecul in respectarea conditiilor incluse in programul convenit cu Fondul ar pune noi riscuri asupra stabilitatii macroeconomice.

Fitch si-a revizuit in scadere prognozele referitoare la evolutia Produsului Intern Brut al Europei emergente, mizând pe o contractie de 6,1% in 2009 fata de un recul de 4,6% cât estima in luna iunie, ca urmare a unei scaderi peste asteptari a rezultatelor pe primul semestru al acestui an. Fitch considera ca doar Polonia si Azerbaidjan vor evita recesiunea, in timp ce Armenia, Estonia, Letonia, Lituania si Ucraina vor suferi un declin de doua cifre al PIB. În schimb, agentia de rating si-a revizuit in crestere prognozele pentru 2010, mizând pe o expansiune de 2,6%, fata de o crestere de 1,5% cât estima in luna iunie.

Citeste si:  Barack Obama îndeamnă Europa să integreze mai bine comunitatea sa musulmană
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata