KPMG: Impozitul pe profit nu s-a mai redus în timpul crizei

Tendinta de diminuare pe termen lung a cotelor de impozit pe profit aplicat in Europa si America Latina a stagnat in cursul anul 2009, se arata in studiul Corporate and Indirect Tax Rate Survey din 2009, realuzat de KPMG.

“Stagnarea tendintei de diminuare pe termen lung a cotelor de impozit pe profit aplicat in Europa si America Latina in cursul anul 2009 poate reprezenta doar o pauza inainte ca presiunea competitiva sa determine din nou scaderea cotelor de impozitare a profitului.

Totusi, exista câteva semne clare ca orice alte reduceri viitoare ale acestora vor fi compensate prin restrictii pe scara larga asupra deductibilitatii cheltuielilor si printr-o aplicare mai restrictiva a legislatiei”, apreciaza expertii KPMG.
Studiul arata, ca in America Latina, cota medie de impozitare a profitului a ramas neschimbata anul acesta, la valoarea de 26.9%, inregistrându-se o stagnare a trendului descendent pentru prima data din anul 2004.

De asemenea, in Europa, cotele medii de impozitare au ramas la 23.2% – fiind pentru prima data in ultimii 13 ani când, nivelul acestora nu se reduce de la un an la altul.
Doar in regiunea Asia-Pacific, cota medie de impozitare a inregistrat o scadere similara cu cea inregistrata in anii precedenti, diminuându-se de la 28.4% in 2008 la 27.5% in 2009.

Citeste si:  Europa emergentă: prăbuşire sau reviriment?

Analizând impozitele indirecte, in special TVA, sau Taxa pe Bunuri si Servicii, cotele de impozitare aplicabile la nivelul Europei au crescut de la 19.5% la 19.8%, iar in America Latina, de la 15.9 la 16.2%. În ceea ce priveste tarile din regiunea Asia-Pacific, acestea au cunoscut o scadere marginala de la 10.9 la 10.8%.

“Sistemul impozitelor indirecte este in general foarte stabil.” afirma Ramona Jurubita, partener si coordonator al departamentului de Impozite Indirecte in cadrul KPMG România. “Daca pâna in acest an, cotele de impozit pe profit au avut o tendinta de scadere, cele aplicabile impozitelor indirecte au ramas in mare parte la acelasi nivel. Ca urmare, am putea spune ca in ultimii 5 sau 6 ani, veniturile din impozitele indirecte au contribuit, intr-un mod incet dar sigur, la cresterea veniturilor bugetului statului.

Cu toate acestea, acum se observa o accentuare a actiunilor intreprinse in aceasta directie. Numarul statelor care au introdus mecanisme de impozitare indirecta a ajuns, in prezent, la 150 si continua sa creasca de la an la an. Mai mult, statele care au implementat deja astfel de mecanisme, acum largesc spectrul de operatiuni ce intra in sfera de aplicare a acestor taxe.

Se preconizeaza ca ratele de impozitare din regiunea Asia-Pacific vor creste pe masura ce sistemele lor fiscale se vor dezvolta si vor ajunge la maturitate. În acelasi timp, actiunile intreprinse deja la nivelul Uniunii Europene vor determina atingerea unui nivel mediu al cotei de impozitare de 20% anul viitor.”
Revenind la sistemul de impozitare a profitului, Ramona Jurubita a precizat ca, prin masurile adoptate de-a lungul anilor, multe tari au utilizat acest sistem ca un mecanism de atragere a investitiilor straine. Cu toate acestea, nevoia urgenta de a acoperi golurile bugetare generate de situatia economica actuala pare sa fi fortat statele la o schimbare a acestei politici.

Citeste si:  Primăria din Sao Paulo a interzis celebrul foie gras

Pe parcursul anului curent, majoritatea statelor au actionat in vederea largirii bazei de impozitare, prin introducerea de masuri precum: restrictionarea situatiilor in care societatile se pot folosi de pierderile inregistrate pentru a-si reduce profiturile taxabile, o abordare mai agresiva pentru aplicarea regulilor privind preturile de transfer sau reducerea deductibilitatii cheltuielilor cu dobânzile.

În acelasi timp, s-a inregistrat o crestere semnificativa a cooperarii intre autoritatile fiscale la nivel international, in special, in ceea ce priveste masurile luate impotriva paradisurilor fiscale si a schimbului de informatii. Ramâne de vazut daca prin masurile si prin presiunile facute la nivelul statelor care se confrunta cu o astfel de situatie, acestea vor intreprinde actiunile necesare pentru a se alinia trendului global.

Citeste si:  Taiwan: preşedintele în funcţie a fost reales

Mark Gibbins, partener, seful departamentului Taxation Services concluzioneaza: “Am putea fi martorii inceputului unor noi discutii in ceea ce priveste impozitarea globala, in defavoarea celei nationale. Daca ace st lucru se concretizeaza, atunci, am putea spune ca aceasta criza financiara a avut un impact deosebit asupra modalitatii de impozitare a societatilor, precum si asupra dinamicii aspectului competitiv al impozitarii.”

Studiul Corporate and Indirect Tax Rates Survey a fost realizat de KPMG International in fiecare an, incepând din 1993. În prezent, acopera 116 tari, inclusiv cele 30 de tari membre OECD si cele 27 de tari membre ale UE. Studiul realizat in acest an compara cotele de impozit pe profit in vigoare la data de 1 ianuarie 2009 cu echivalentul acestora din fiecare an, incepand cu 2000.

Acest studiu include, de asemenea, informatii legate de Taxa pe Valoare Adaugata si Taxa pe Bunuri si Servicii la nivelul a 115 tari, inregistrate in ultimii 6 ani. KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, care actioneaza in 140 de tari si are 135.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close