Putin: Ucraina ar putea avea probleme cu plata gazului rusesc

Ucraina pare a avea din nou probleme cu plata gazului rusesc, a declarat vineri (30-X-2009) premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP. “Se pare ca avem din nou probleme cu plata livrarilor de gaz catre Ucraina”, a declarat Putin, dupa o discutie prin telefon cu omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko.

“Uniunea Europeana nu a acordat Ucrainei banii promisi, desi am fost asigurati ca va dura o luna, o luna si jumatate pentru ca acest lucru sa se intâmple. Au trecut aproape trei luni, iar Ucraina nu a primit” nimic, a adaugat el.

În opinia sa, Kievul ar dispune de fondurile necesare pentru a-si plati facturile de gaz, datorita creditului acordat de Fondul Monetar International, insa presedintele Victor Iuscenko ar impiedica transferul banilor: “Conform premierului ucrainean, Iuscenko se opune cooperarii intre Banca Centrala si guvernul ucrainean, si blocheaza transferul fondurilor”, a declarat Putin.

Tensiunile intre Moscova si Kiev sunt o sursa de neliniste pentru Uniunea Europeana, un sfert din gazul destinat consumului in UE provenind din Rusia, 80% din acesta tranzitând teritoriul Ucrainei. La inceputul anului, Rusia a sistat livrarile prin gazoductele din Ucraina, in urma unei dispute legate de datoria neplatita de Kiev.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.