Putin: Ucraina ar putea avea probleme cu plata gazului rusesc

Ucraina pare a avea din nou probleme cu plata gazului rusesc, a declarat vineri (30-X-2009) premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP. “Se pare ca avem din nou probleme cu plata livrarilor de gaz catre Ucraina”, a declarat Putin, dupa o discutie prin telefon cu omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko.

“Uniunea Europeana nu a acordat Ucrainei banii promisi, desi am fost asigurati ca va dura o luna, o luna si jumatate pentru ca acest lucru sa se intâmple. Au trecut aproape trei luni, iar Ucraina nu a primit” nimic, a adaugat el.

Citeste si:  Putin avertizează că operaţiunea Turciei în Siria riscă să amplifice riscurile teroriste

În opinia sa, Kievul ar dispune de fondurile necesare pentru a-si plati facturile de gaz, datorita creditului acordat de Fondul Monetar International, insa presedintele Victor Iuscenko ar impiedica transferul banilor: “Conform premierului ucrainean, Iuscenko se opune cooperarii intre Banca Centrala si guvernul ucrainean, si blocheaza transferul fondurilor”, a declarat Putin.

Tensiunile intre Moscova si Kiev sunt o sursa de neliniste pentru Uniunea Europeana, un sfert din gazul destinat consumului in UE provenind din Rusia, 80% din acesta tranzitând teritoriul Ucrainei. La inceputul anului, Rusia a sistat livrarile prin gazoductele din Ucraina, in urma unei dispute legate de datoria neplatita de Kiev.

Citeste si:  Europa urmărește stocurile asiatice mai mici pe măsură ce tensiunile SUA-China cresc
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close