Afacerea Vaccinul

– In plina criza acuta de bani, Romania se pregateste sa plateasca in graba milioane de euro unei multinationale, aleasa fara licitatie

.
Tara e pe butuci, Guvern n-avem, buget nu exista, dar afacerile cu bani publici merg din plin.

In­vo­cand pandemia gripei por­cine, Ministerul Sanatatii se de­clara nevoit sa achizitioneze, cat mai degraba, de la marile con­cerne farmaceutice, peste un mi­lion de doze de vaccin.

„Mi­nisterul Sana­tatii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului AH1N1 de care are nevoie urgenta catre Novartis, Baxter, Pasteur si Gla­xo­­Smith­Kline, urmand ca acestea sa raspunda pozitiv sau negativ in urmatoarele 24, 48 de ore„, a afirmat, sambata, secre­tarul de stat Adrian Streinu Cercel.

Citeste si:  O vază chinezească veche ar putea fi vândută pentru circa 7 milioane de euro

Si evident, fiind o urgenta, licitatia publica va fi sarita. Pentru aceasta achizitie, pretul pe care statul roman il va plati va fi cu mult mai mare decat daca dozele ar fi fost produse de Institutul Cantacu­zino, sau daca, cel putin, ar fi fost comandate din timp companiilor straine.

Potrivit unor surse, pretul estimativ al unei doze de vaccin variaza intre 2,5 si 20 de dolari. Fiind vorba de o comanda urgen­ta, fara vreo intelegere anteri­oara, Romania va plati mai mult ca sigur suma maxima, chiar daca reprezen­tantii Organizatiei Mon­di­ale a Sanatatii afirmau recent ca pre­tul va tine cont de nivelul veni­turilor din tara solicitanta.

Citeste si:  Guvernul intenţionează să acorde Institutului Cantacuzino un ajutor financiar de 10 milioane de euro

Adri­an Streinu Cercel afirma zilele trecute ca Romaniei nu ii va fi deloc usor sa achizitioneze doze­le de care are nevoie urgent pen­tru a interveni in focarele din Iasi si Bucu­resti. Alte state, mai pre­va­za­toa­re si-au asigurat din timp mili­oane de doze de vaccin la un pret con­venabil.

Suspect este faptul ca, in luna august, Insti­tutul Can­ta­cuzino anunta ca a produs pri­mele preparate de vaccin im­potriva gripei noi. „Labo­ratoarele OMS au trimis catre toate labora­toarele produ­catoare de vaccin pulpa vacci­nala, adica tulpina virusului. Institutul Cantacuzino a cultivat pulpa vaccinala si din aceste culturi s-au facut prepa­ratele de vaccin, care urmeaza sa fie tes­tate”, declarau autoritatile la acea vreme. Acum, in mod ciu­dat, In­s­titutul anunta ca dozele de vaccin vor putea fi folosite pentru imu­ni­zare abia in luna decembrie deoarece testele se vor finaliza la sfarsitul lunii noiembrie.

Sursa: Ziua.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. alo12 spune

    Mai terminati cu vaccinul vietii!!!!!!!E o mare ABUREALA!!!!!!
    SPUNE-TI ADEVARUL NU MAI MINTITI OAMENII!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata