Putin solicită UE să participe la finanţarea livrărilor de gaz către Ucraina

Premierul rus Vladimir Putin a facut luni (2-XI-2009) apel la Uniunea Europeana sa participe la finantarea livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina, dupa ce cu o zi inainte avertizase Bruxelles-ul in legatura cu existenta unor riscuri de perturbare a tranzitului gazului rus pe teritoriul ucrainean, in cazul in care Kievul nu-si achita factura.

“Daca exista anumite probleme, ii rugam pe partenerii nostri europeni sa acorde resursele financiare corespunzatoare sub forma de credite”, a afirmat Vladimir Putin, citat de ITAR-TASS, dupa convorbirile avute cu omologul sau danez Lars Loekke Rasmussen, aflat intr-o vizita la Moscova. “Este o problema a presedintiei UE si a presedintelui Comisiei Europene.

Ei (europenii) ne-au spus ca acest lucru este posibil, ca e nevoie de o luna, o luna si jumatate, si iata ca au trecut deja mai mult de 3 luni”, a adaugat seful guvernului rus.
Vladimir Putin a mai indicat ca Rusia a platit pentru tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei inclusiv pâna la primul trimestru al anului 2010.
“Noi am platit Ucrainei 2,5 miliarde de dolari, ceea ce este un mare ajutor economic. Ar fi bine ca si europenii sa contribuie, au si ei bani”, a continuat premierul rus, conform aceleiasi agentii de presa.

Citeste si:  Macedonia ridică încă un gard la graniţa cu Grecia

În cadrul conferintei de presa amintite, Putin a reafirmat ca Ucraina ar dispune de fondurile necesare pentru a-si plati facturile la gaz, datorita creditului acordat de Fondul Monetar International, insa presedintele Viktor Iuscenko ar impiedica transferul banilor. “Seful guvernului Ucrainei spune ca Iuscenko blocheaza transferarea fondurilor de la Banca Centrala catre guvern pentru a efectua plata.

Noi nu ne amestecam, este o problema interna a Ucrainei intr-o perioada de campanie electorala” pentru alegerile prezidentiale din ianuarie 2010, a mai declarat premierul Putin. Duminica, intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara detine in prezent presedintia UE, Putin a “atras atentia asupra semnalelor trimise, inclusiv de canale oficiale de la Kiev, privind posibile probleme de plata a livrarilor de gaz rusesc”.

Citeste si:  Chimioterapia este mai eficientă la anumite ore

De amintit ca la summitul european din iunie de la Bruxelles, Ucraina s-a adresat comunitatii europene pentru acordarea unui credit in valoare de 4,2 miliarde de dolari, recunoscând ca ea nu mai are mijloace financiare pentru a plati gazele ruse ce trebuie achizitionate si pompate in depozitele subterane ucrainene pentru a asigura continuitatea tranzitului spre Europa.

Liderii UE nu au satisfacut atunci cererea adresata de Ucraina privind un credit european, dar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunta ca executivul european a pregatit “un pachet de masuri pe termen scurt si mediu care sa contribuie la prevenirea unei eventuale crize”.
Aceste masuri prevedeau, dupa cum scria presa rusa, cumpararea de catre marile concerne de gaz ale UE a unor volume suplimentare de gaze rusesti si depozitarea lor in rezervoarele subterane ale Ucrainei pentru a asigura continuitatea tranzitului hidrocarburilor via Ucraina spre Europa pe timpul iernii 2009.

Citeste si:  Ucraina: Startul dificil al lui Viktor Ianukovici
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close