BNR: Cursul nu va fi nici 5 lei/euro, nici 2,5 lei/euro, când România va adopta moneda unică

Cursul de schimb la momentul când România va adopta moneda unica, 1 ianuarie 2015 conform calendarului anuntat, nu va fi nici 5 lei/euro, dar nici 2,5 lei/euro, a declarat marti (3 noiembrie 2009) la un seminar bancar viceguvernatorul Bancii Nationale a României (BNR) Cristian Popa, lasând sa se inteleaga ca acea conversie se va face intr-o zona apropiata de referinta actuala.

Pe lânga conditiile de deficit si inflatie pe care trebuie sa le indeplineasca România pentru a trece la euro, oficialul bancii centrale s-a referit si la greutatile de ordin operativ pe care România le va avea in adoptarea monedei unice. “O problema va fi aducerea monedelor euro si a bancnotelor in forma fizica. În alte tari au fost aduse cu ajutorul convoaielor militare, dar noi nu avem autostrazi in regula”, a spus Cristian Popa.

Citeste si:  Mugur Isărescu: România nu are alternativă la ajustarea sectorului public

De asemenea, oficialul BNR a mentionat si convertirea rezervelor pe care BNR le are denominate in euro, care trebuie realizata dupa adoptarea monedei unice de catre România. “Procesul trebuie facut cu o buna gândire si cu mare discretie. Nu poti sa anunti ca România vinde miliarde de euro pentru ca misca cursul imediať, a subliniat viceguvenatorul Cristian Popa.

Reprezentantul BNR ca solutia oficiala de adoptare a euro de la 1 ianuarie 2015 ar putea favoriza economia româneasca si reprezinta compromisul in termeni de avantaje si dezavantaje intre o adoptare foarte rapida, imediata, si amânarea trecerii la euro. “A impinge mai incolo adoptarea euro ar afecta cresterea economica din cauza costurilor de tranzactionare. Solutia care impaca cele doua extreme este intrarea in mecanismul ratelor de schimb ERM-2, 2014 – elaborarea rapoartelor de convergenta si decizia, iar 1 ianuarie 2015 – adoptarea euro”, a spus Popa.

Citeste si:  Sămânţa de cartof dulce şi de cartof violet, proiecte ale cercetătorilor institutului de profil de la Braşov
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close