Transferul contului la altă bancă este posibil în toate ţările europene, mai puţin în România

România este singura tara din Uniunea Europeana ramasa in afara reglementarilor bancare privind dreptul clientilor de a transfera conturile de la o banca la alta pe baza unui set de principii comune pentru transferul conturilor bancare, intrat in vigoare in UE.

Noile reglementari sunt aplicate incepând cu 1 noiembrie, iar principiile au fost adoptate in 2008 de Comitetul European al Industriei Bancare (EBIC).
Potrivit noilor reglementari, consumatorii vor putea sa-si transfere conturile de la o banca la alta, iar noua institutie de credit le va acorda asistenta pe tot parcursul operatiunii, potrivit unui anunt facut de Comisia Europeana, pe 1 noiembrie.

Citeste si:  Bulgargaz va penaliza clienţii care consumă o cantitate redusă de gaze naturale

“Imbunatatirea se datoreaza implementarii de catre asociatiile bancare nationale din statele membre a unui set de principii comune pentru transferul conturilor bancare, adoptat anul trecut de Comitetul European al Industriei Bancare (EBIC). De acum inainte, daca un client vrea sa-si mute contul curent la alta banca, noua banca ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului”, arata un comunicat al Executivului UE.

Potrivit informatiilor furnizate Comisiei Europene de EBIC, toate asociatiile bancare nationale cu exceptia celei din România, au luat masuri pentru implementarea acestor principii de autoreglementare in statele lor. In Portugalia aplicarea principiilor se va amâna cu o luna, iar in Polonia cu doua.

Citeste si:  Simfonia nr. 1, în deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu"

“Salut faptul ca asociatiile bancare nationale si-au luat in serios acordul de autoreglementare si au actionat pentru ca principiile comune sa fie gata de aplicare pana la 1 noiembrie. Vom urmari cu toata vigilenta ca aceste principii sa se aplice efectiv in practica”, a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

Majoritatea asociatiilor bancare nationale au comunicat ca transferul se va efectua fara nicio taxa pentru client.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, in cazul in care un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Citeste si:  Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani

Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme. Noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata