UE şi SUA au lansat noul Consiliu bilateral în domeniul energiei

Noul Consiliu UE¬SUA in domeniul energiei, lansat miercuri (4 noiembrie 2009) la Washington, va asigura cadrul necesar extinderii dialogului transatlantic referitor la chestiuni energetice strategice, precum securitatea transporturilor de energie sau politic ile orientate spre promovarea energiilor nepoluante.

La reuniunea in care a avut loc lansarea noii structuri au participat comisarii europeni Andris Piebalgs (energie), Benita Ferrero-Waldner (relatii externe) si Janez Potočnik (cercetare), secretarul de stat al SUA Hilary Clinton si secretarul pentru energie Steven Chu.

“Consiliul UE-SUA in domeniul energiei este o initiativa oportuna in contextul temerilor globale crescânde privitoare la securitatea energetica si la rolul important al sectorului energetic in schimbarile climatice. Ridicarea acestor discutii dintre noi la nivel politic evidentiaza importanta deosebita pe care o acordam acestui domeniu al relatiilor noastre”, a declarat comisarul european pentru energie Andris Piebalgs.

“Doresc sa vad securitatea energetica si schimbarile c limatice in centrul parteneriatelor nostre din intreaga lume, iar acum este momentul potrivit pentru accelerarea cooperarii noastre cu SUA. În calitate de cei mai mari doi consumatori de energie, avem responsabilitatea de a conlucra pentru a gasi solutii la cele mai provocatoare chestiuni ale zilei”, a spus, la rândul sau, comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner.

Noua initiativa in domeniul energetic are ca obiectiv o mai buna cooperare UE-SUA privind energia si solutionarea provocarilor tot mai mari reprezentate de asigurarea securitatii energetice, dezvoltarea durabila si schimbarileclimatice. Reprezentantii Uniunii in noua structura vor fi comisarii europeni pentru relatii externe, energie si cercetare, ca si presedintia Consiliului UE, in timp ce Washingtonul va fi reprezentat de secretarul de stat si secretarul pentru energie.

Reuniunile Consiliului UE-SUA in domeniul energiei vor avea loc anual, alternativ in UE si in SUA, iar rezultatele lor vor reprezenta baza de lucru la Summiturile UE-SUA. Activitatea Consiliului va fi structurata pe grupuri de lucru formate din specialisti din UE si SUA si se va concentra pe 3 subdomenii specifice:

politici in domeniul energiei, securitatea energetica mondiala si piete globale, si cooperarea in cercetarea tehnologiilor din domeniul energiei. Uniunea Europeana si SUA au convenit sa dezvolte cooperarea strategica in domeniul energiei si securitatii energetice, cu ocazia unei declaratii comune semnate la Summitul UE-SUA de la Viena, din 21 iunie 2006.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.