Renault nu are de gând să-şi majoreze participaţia la AvtoVAZ

Constructorul auto francez Renault SA nu are intentia de a-si modifica participatia pe care o detine la AvtoVAZ, chiar daca oficialii rusi vor ca Renault sa joace un rol mai mare in salvarea celui mai mare constructor auto din Rusia, informeaza Reuters.

“Nu avem planuri referitoare la majorarea sau reducerea participatiei noastre”, a declarat joi (5 noiembrie 2009) directorul general de la Renault, Carlos Ghosn. “Avem un pact si il vom respecta”, a adaugat Carlos Ghosn.
În luna februarie 2008, Renault a platit aproximativ un miliard de dolari pentru un sfert din actiunile AvtoVAZ. Alaturi de Renault, ceilalti mari actionari la AvtoVAZ sunt firma rusa de brokeraj Troika Dialog si compania rusa de stat Russian Technologies, fiecare cu o participatie de aproximativ 25%.

Citeste si:  Rusia: Distribuitorii au convenit să îngheţe preţul la produsele alimentare de bază

AvtoVAZ, constructorul autovehicule lor marca Lada, este afectat in prezent de scaderea dramatica a vânzarilor si are nevoie urgent de fonduri pentru a evita falimentul. Renault este dispus sa ajute AvtoVAZ sa imp lementeze un plan de afaceri conform caruia constructorul rus va produce noi modele de autorurisme bazate pe popularele modele ieftine Logan si Sandero produse de divizia Dacia a grupului Renault.

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a dat un ultimatum grupului Renault amenintând compania franceza ca fie ajuta la finantarea AvtoVAZ fie participatia sa de 25% va fi redusa. În plus, Putin a anuntat ca guvernul Rusiei va acorda AvtoVAZ un imprumut de 54,8 miliarde de ruble (1,87 miliarde de dolari), pentru redresarea celui mai mare producator auto din Rusia.

Citeste si:  SUA încearcă să revigoreze TCFE din Europa

Pe lânga functia de director general al Renault, Carlos Ghosn este si director general al constructorului auto japonez Nissan Motor Co Ltd la care Renault are o participatie de 44%. Alianta Renault, Nissan si AvtoVAZ formeaza al treilea grup auto mondial dupa grupul japonez Toyota Motor Corp si grupul american GM.

Renault SA si Nissan Motor au anuntat joi (5 noiembrie 2009) infiintarea unui joint venture care va produce baterii pentru autovehiculele electrice. Aproximativ 100.000 de baterii ar urma sa fie produse anual la uzina de la Flins (Franta) pentru autovehiculele electrice marca Renault. Investitiile in noul joint venture se vor ridica la 600 milioane de euro, dintre care 125 de milioane de euro vor veni de la fondul strategic de investitii al Frantei.

Citeste si:  ELBONI FARM SRL - notificare privind deschiderea procedurii simplificate a falimentului

Tot la uzina de la Flins va fi produs si noul automobil electric Zoe ZE, cu dimensiuni similare cu modelul Clio. Potrivit lui Carlos Ghosn acest vehicul, ce ar urma sa fie comercializat incepând din 2012, ar urma sa asigure aproximativ doua treimi din vânzarile de autovehicule electrice ale Renault.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata