ARB: Antreprenorii români aşteaptă rezolvarea crizei politice

Antreprenorii români nu retrag banii de la bancile care le-au acordat credite, in asteptarea rezultatului crizei politice actuale, a declarat, sâmbata (7 noiembrie 2009), la postul de televiziune Realitatea TV, presedintele Asociatiei Române a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

“În aceasta perioada, investitorii stau si asteapta si acest lucru se vede si la antreprenorii din România. Iau credite de la banca, li se aproba creditul, dar nu trag banii. Prefera sa mai stea ca sa vada rezultatul din criza politica”, a afirmat Radu Ghetea. În ceea ce priveste dobânzile la depozite, acesta a mentionat ca sunt dictate de piata. “Dobânzile sunt dictate de piata. Bancile nu negociaza cu persoanele fizice, asta este clar. Contractele pentru persoanele fizice si serviciile sunt vândute la ghisee. Daca este persoana juridica, atunci negociem”, a spus Ghetea.

Citeste si:  Salariul mare nu mai e de ajuns pentru un credit. Băncile au ajuns să verifice şi angajatorii

Presedintele ARB considera ca Banca Nationala Româna si Ministerul Finantelor Publice detin solutiile pentru plata pens iilor si a salariilor. “BNR si Ministerul Finantelor au deja planuri clare. Nu cred ca se va ajunge in situatia dramatica din unele tari. În mediul privat s-a intâmplat destul de demult reducerea salariilor. Reducerile de salarii si personal au inceput in institutiile private la inceputul anului. În mediul privat, s-a reactionat foarte rapid.

În mediul privat disponibilizarile au fost o solutie de iesire din criza. Nu sunt adeptul unor masuri antisociale, dar niste rationalizari ale unor activitati trebuie facute”, a precizat Ghetea. De asemenea, presedintele ARB a mentionat ca “pentru România, suma de 20 de miliarde euro imprumutata de la institutiile financiare internationale arata ca suntem in zona aproape de a fi mult. Nu este exagerat, dar e destul de sus si trebuie sa ne dea de gândit sa gasim pârghii sa nu mai creasca”.

Citeste si:  Văcăroiu: Prejudiciul dosarelor trimise la Parchet de Curtea de Conturi, peste 900 de milioane de euro

Radu Ghetea a recomandat persoanelor care si-au pierdut locul de munca si care nu pot plati creditele bancare sa contacteze banca inainte de a ajunge la acumularea unor datorii de peste 90 de zile “Daca vin inainte, majoritatea bancilor gasesc solutii de amânare la plata datoriilor scadente, esalonari”, a afirmat Ghetea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close