BNR: România are nevoie de cel puţin 5 miliarde de euro

România ar putea avea nevoie de 5 miliarde de euro pâna la sfârsitul anului, pentru a putea sa-si achite obigatiile, a declarat sâmbata (7 noiembrie 2009) la postul Realitatea TV Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

“Este o mare problema deoarece cred ca deja suma necesara, in total, s-a ridicat la 5 miliarde euro”, a spus Vasilescu, in opinia caruia aceasta ar putea sa creasca odata cu amânarea transelor din imprumutul de la FMI si Comisia Europeana. Oficialul BNR a adaugat ca autoritatile române nu vor apela la emisiunea de moneda pentru a suplini necesarul de bani.

Citeste si:  ANPC modifică legea privind activitatea caselor de schimb valutar

“Din 1997, România nu a facut nici o emisiune monetara fara acoperire in valuta, reintrari de valuta in tara. Cine viseaza la afluxuri mari de bani dinspre BNR fara aceasta acoperire viseaza degeaba”, a comentat Vasilescu.

La rândul sau, analistul economic Daniel Daianu a atentionat, la acelasi post de televiziune, ca “vom plati pentru aceasta criza politica”.

“Vom plati o prima pentru instabilitatea politica indusa de alegerile prezidentiale, pentru faptul ca bancile ce opereaza in România au prins statul la strânsoare, cel care, in conditii de criza globala se bucura totusi, intr-un spatiu national, de cea mai buna bonitate.
În mod normal, statul ar fi trebuit sa beneficieze de o prima de risc, sa plateasca mai putin decât plateste sectorul privat”, a afirmat Daianu. La inceputul acestei luni, fostul premier desemnat, Lucian Croitoru, anunta ca România are nevoie pâna la finele anului de 3,5 miliarde euro.

Citeste si:  Leul s-a depreciat cu 1,3% în martie faţă de euro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close