Importăm de la GlaxoSmithKline vaccinul pe care Polonia l-a refuzat

Ministerul Sanatatii a gasit sa cumpere de la compania GlaxoSmithKline numarul de doze aprobat de Guvernul Boc. Un lot de un milion de vaccinuri, produs de aceeasi firma multinationala, a fost refuzat de catre Polonia, pe motiv ca nu a fost testat. Traian Basescu s-a opus importului, considerand ca produsul Institutului Cantacuzino este cantitativ suficient si este de zece ori mai ieftin.

.
Romania este decisa pana la urma sa importe 500.000 de doze de vaccin impotriva gripei AH1N1 produse de compania GlaxoSmithKline, desi Polonia initial a refuzat un lot mai mare, pe motiv ca serul nu este suficient testat de catre autoritatile medicale.

Guvernul Boc a aprobat achizitionarea acestor doze din strainatate, la un cost total de 2.250.000 de euro, pe motiv ca vaccinul romanesc nu este inca aprobat pentru minori, desi testarile acestuia se vor incheia cu o luna, doua mai devreme decat cel din Occident.

Citeste si:  Bornele din Maramureş ale fostei graniţe cu Cehoslovacia şi Polonia, căutate de turişti

Demersul ministerului se deruleaza si pe fondul initiativei de scumpire a medicamentelor, cu pana la 40%, astfel incat companiile internationale sa supravietuiasca pe banii romanilor.

Polonia critica producatorii de vaccinuri

Premierul polonez, Donald Tusk, a acuzat acum doua zile, companiile farmaceutice ca încearca sa puna pe seama guvernelor responsabilitatea eventualelor efecte secundare ale vaccinurilor împotriva gripei A H1N1, justificând astfel refuzul Poloniei de a le achizitiona, relateaza AFP.

“Stim ca societatile care ofera vaccinuri împotriva gripei A H1N1 nu vor sa-si asume responsabilitatea privind efectele secundare ale acestui vaccin”, a precizat Tusk.

Citeste si:  Peste 220 milioane de euro la dispoziţia IMM-urilor până la sfârşitul anului 2010

“Acestea refuza sa le puna pe piata deoarece raspunderea lor juridica ar fi atunci mai mare. Ele cer clauze care nu sunt probabil în conformitate cu legislatia poloneza si care pun toata responsabilitatea asupra Guvernului unei tari în privinta efectelor secundare si a eventualelor indemnizatii”, a adaugat el.

Polonia refuza în acest moment sa achizitioneze vaccinuri împotriva gripei A H1N1, considerând ca nu sunt înca suficient de testate de catre autoritatile medicale. Circa 200 de cazuri de contaminare cu virusul A H1N1 au fost semnalate în Polonia, dar nu a fost înregistrat pâna în prezent nici un caz mortal.

“Daca vom avea o declaratie potrivit careia Comisia Europeana îsi asuma responsabilitatea juridica a efectelor secundare ale vaccinului, vom putea discuta deschis despre eventuale achizitii”, a declarat Tusk, facand referire la avizul Comisiei Europene potrivit caruia vaccinul reprezinta cea mai buna modalitate de protejare împotriva gripei. “Zelul anumitor tari pare exagerat si neadecvat raportat la situatia epidemiologica reala”, a mentionat el. Peste 5.700 de persoane au murit din cauza gripei A H1N1 în lume de la începutul pandemiei în aprilie, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Citeste si:  Poliţia aeriană a NATO vizează "drept de rezidenţă permanentă" spaţiul republicilor baltice

Sursa: Gardianul

Citește și
2 Comentarii
  1. Johann spune

    Efectele secundare…sint necunoscute,testul..este incä neelucidat,ar fi necesar ani,..dar timpul nu permite.
    Riscul..este risc!dar mai bine decit moartea!!!!

  2. nicolae beldiman spune

    poti obliga pe cineva sa riste , prin decizia ta?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata