Flexicuritatea, un concept european care pătrunde în România

Traditia unei meserii mostenite in familie de la o generatie la alta si a unui loc de munca stabil exista inca in mentalitatea unor oameni, dar nu mai exista in societatea din zilele noastre, a spus luni (16 noiembrie 2009) Cristian Pârvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

AOAR este unul dintre initiatorii dezbaterii publice “Flexicuritatea relatiilor de munca – un instrument pentru redresare economico-sociala durabila?”, organizata cu sprijinul Academiei de Advocacy.
Dupa cum explica secretarul general al AOAR, “flexicuritatea se defineste cel mai simplu ca un compromis intre flexibilitate si securitatea muncii. Flexicuritatea s-a nascut ca solutie la o dilema europeana: cum sa mentinem si sa imbunatatim competitivitatea intreprinderilor europene in competitia globala, fara a sacrifica modelul social european.

În raportul expertilor, redactat in urma dezbaterii publice pe tema flexicuritatii, care a avut loc pe 9 noiembrie, se arata, intre altele, ca este necesar sa fie prevenita cresterea numarului de locuri de munca instabile, caracterizata prin flexibilitate excesiva, in detrimentul securitatii, iar modelul de flexicuritate in România poate functiona numai in masura in care salariatii dispun de un sistem de formare profesionala si reconversie sociala eficient.

Citeste si:  BBC îşi cere scuze pentru remarcile antimexicane din emisiunea Top Gear

Dupa cum a subliniat Radu Nicosievici, presedintele Academiei de Advocacy, filiala din Timisoara, in cursul dezbaterilor publice, la care s-au primit 11 puncte de vedere scrise, s-au cristalizat doua pozitii principale, si anume cea a sindicatelor, in favoarea unei securitati mai ample, si cel al patronatelor, care doresc mai multa flexibilitate.

“Exista o problema in România, si anume ca, spre deosebire de SUA, de exemplu, un salariat ramas fara serviciu nu este de acord sa plece in alt oras, unde calificarea sa este ceruta”, a spus Cristian Pârvan. Ideea a fost subliniata si de reprezentanta colectivului de experti, Despina Pascal, care a explicat faptul ca avem o mobilitate a fortei de munca mai mare pe plan extern decât pe cel intern prin dificultatea de a gasi o locuinta, un loc de munca pentru alti membri ai familiei sau problemele de educatie pentru copii si tineri in mediul rural.

Citeste si:  Ieşirea Franţei din zona euro ar duce la pierderea a aproape un milion de locuri de muncă

Dintre ideile exprimate in cadrul dezbaterii publice s-au desprins cu precadere necesitatea cresterii ocuparii si a somajului de lunga durata, promovarea securitatii locurilor de munca si reducerea segmentarii fortei de munca prin reducerea rigiditatii legis latiei muncii, in special in cazul dizolvarii voluntare a firmelor sau al concedierilor colective, flexibilizarea aranjamentelor din contractul colectiv si din contractele individuale, cresterea garantiilor de securitate sociala prin promovarea componentei private de asigurari de sanatate, implementarea unui sistem de invatare continua eficient, analiza costurilor si beneficiilor modificarilor legislative, reducerea muncii la negru si instituirea unui sistem eficient de taxe.

Citeste si:  Băncile occidentale au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut

Raportul expertilor si cele 11 puncte de vedere, ca si literatura de specialitate, vor fi puse la dispozitia guvernului României pentru a fi luate in cons iderare la eventuale modificari ale Codului Muncii, aceste dezbateri constituind punctul de vedere al societatii civile si al mediului de afaceri fata de prevederile Codului Muncii si de modificarile care se impun in actualele conditii.
Reamintim ca in Europa conceptul de flexicuritate este unul nou, aparut in anul 2006, când au fost elaborate si o serie de principii ale flexicuritatii, Uniunea Europeana pronuntându-se pentru respectarea specificului situatiei din tarile membre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata