Rusia ar sprijini Renault în preluarea AvtoVAZ

Rusia ar putea sprijini Renault sa preia controlul AvtoVAZ, a declarat vice-prim ministrul rus Igor Shuvalov, explicând ca statul va trebui sa gaseasca alti investitori daca producatorul auto francez refuza, transmite AFP.

“Daca alianta Renault-Nissan doreste sa-si majoreze participatia detinuta, pentru a prelua controlul AvtoVAZ, Rusia nu se va opune”, a afirmat Shuvalov intr-un interviu acordat postului de televiziune Vesti-24. Daca Renault refuza, “va trebui sa apelam la alti potentiali parteneri si investitori.
“Statul isi asuma raspunderea pentru o parte substantiala a datoriilor, prin solutionarea problemelor legate de forta de munca, dar asta inseamna ca toti actionarii, din Rusia si din strainatate, vor trebui sa prezinte programe adecvate de dezvoltare pentru AvtoVAZ”, a declarat vice-prim ministrul rus.

În luna februarie 2008, Renault a platit aproximativ un miliard de dolari pentru un sfert din actiunile AvtoVAZ, in speranta de a dobândi un cap de pod in ceea ce la acea data promitea a fi piata auto cu cel mai rapid ritm de crestere din Europa. Însa Rusia sustine ca Renault nu a putut satiface necesitatile AvtoVAZ in ceea ce priveste lansarea de noi modele, care erau esentiale pentru a asigura o productie eficenta si profitabila.

La inceputul acestei luni, premierul rus, Vladimir Putin, a spus ca guvernul rus nu va permite ca AvtoVAZ sa intre in faliment si a dat un ultimatum grupului Renault amenintând compania franceza ca fie ajuta la finantarea AvtoVAZ fie participatia sa de 25% va fi redusa. Alaturi de Renault, ceilalti mari actionari la AvtoVAZ sunt firma rusa de brokeraj Troika Dialog si compania rusa de stat Russian Technologies, fiecare cu o participatie de aproximativ 25%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata