Un documentar TV dezvăluie depozitele bancare ale lui Berlusconi

Silvio Berlusconi, premierul miliardar al Italiei, si familia sa detin peste 60 de milioane de euro in conturi inregistrate in filiala din Milano a bancii elvetiene “Arner”, care se afla sub investigatie pentru spalare de bani, a informat programul de televiziune de stat “Report”, duminica noaptea, in cadrul unei serii de documentare de cel mai inalt profil, scrie Financial Times (FT).

Programul “Report” s-a focalizat pe banca elvetiana Arner, cu sediul la Lugano. Filiala din Milano a bancii se afla sub investigatia procurorilor italieni pentru suspiciunea de spalare de bani. Managementul ei a fost asumat anul trecut de Banca Italiei, o banca centrala, si ea suspectata de spalare de bani, potrivit unor documente bancare, releva FT.

Folosirea de catre Berlusconi a unei “boutique bank” fondata de Paolo Del Bue, un asociat in afaceri, a fost dezvaluita in dosare din justitie anterioare, care implicau imperiul media Fininvest al premierului italian. Relatari din mass-media italiene se refera la Arner ca la “banca familiei Berlusconi”. FT precizeaza ca Arner nu a putut fi contactata pentru a comenta aceste dezvaluiri.

Citeste si:  HSBC acuzată de o fraudă fiscală de peste 180 de miliarde de euro

Programul TV, prezentat de Milena Gabanelli si documentat de Paolo Mondani, este prima relatare care stabileste o cifra privind depozitele lui Berlusconi, sustinând ca el are peste 10 milioane de euro la aceasta filiala. Totodata, fiul lui Berlusconi, Piersilvio, presedintele grupului de televiziune Mediaset al familiei, si fiica sa, Marina, directorul editurii Mondadori, se spune ca ar detine aproximativ 50 de milioane de euro.

În cadrul programului de televiziune, Gabanelli a afirmat ca, desi depozitele din banca nu au aratat ca aceste sume ar fi fost pe cale sa paraseasca Italia, acesta ar fi un “moment propice” pentru premier pentru a muta banii familiei sale “intr-o banca italiana cu ceva mai multa transparenta”.
Difuzat la RAI3, reteaua de televiziune de stat, programul “Report” se bucura de o mare audienta.

Este posibil ca dezvaluirile sale sa refocalizeze atentia publica asupra intereselor de afaceri ale lui Berlusconi si asupra impactului unei amnistieri rapide pentru evazionistii fiscali care detin bani in banci straine, in conditiile in care tribunalul din Milano se pregateste sa redeschida un proces care il implica pe premier, pe Del Bue si alte persoane legate de Mediaset.

Citeste si:  Criza zonei euro: Religia mitei

Berlusconi a negat acuzatiile privind fraude fiscale in achizitionarea de catre Mediaset a unui film american si a drepturilor de transmisie la televiziune. Del Bue, despre care se relateaza ca ar fi demisionat de la conducerea Bancii Arner, in 2005, a negat acuzatiile de spalare de bani. Procesul a fost suspendat anul trecut atunci când premierului i-a fost acordata imunitatea printr-un act parlamentar. Procesul urma sa fie reluat la 16 noiembrie, dupa ce cea mai inalta curte a Italiei a decis luna trecuta ca actul era neconstitutional.

Biroul de presa al lui Berlusconi nu a comentat situatia. Niccolo Ghedini, avocatul premierului, raspunzând unei relatari din presa anterioare despre Banca Arner, a declarat ca sute de cereri judiciare de documentare au aratat “dincolo de orice indoiala” ca familia Berlusconi nu detine conturi in strainatate.
Potrivit Wall Street Italia, prin Banca Arner ar fi tranzitat si cei 600.000 de dolari pentru care avocatul britanic Mills a fost condamnat pentru coruptie intr-un proces civil in care corupatorul material era Silvio Berlusconi.

Citeste si:  Regimul Gaddafi ameninţă cu un război civil în Libia

Printre alti mari clienti ai bancii fondate de finantistul Paolo Del Bue, cu sediul la Lugano, Milano, Nassau si Dubai, “Report” l-a nominalizat si pe Ennio Doris, actionar majoritar al bancii Mediolanum, in afara de Piersilvio si Marina Berlusconi. La Banca Arner isi are conturi si familia lui Cesare Previti (condamnat la 6 ani de inchisoare sub acuzatia de coruptie, n.red) precum si Salvatore Sciascia, fost functionar la serviciile fiscale ale Fininvest, condamnat pentru corutie de Garda de finante iar ulterior “promovat” in parlament.
Silvio Berlusconi a fost mentionat de “Report” si legat de o investitie de 3,6 milioane de euro tranzitate prin Banca Arner si ajunse recent pe numele premierului intr-o investitie imobiliara in doua insule din Caraibe, in complexele de vile rezidentiale “Flat Point Development Ltd” din Antigua si Barbados.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata