Austria prelungeşte perioada programului de sprijinire a sectorului bancar până la finele lui 2010

Bancile din Austria vor putea sa solicite ajutorul statului pâna la finele anului 2010, termenul limita la care ar urma sa se incheie programul fiind prelungit cu un an, a anuntat marti (17 noiembrie 2009) Ministerul de Finante din Austria, citat de Reuters.

“Perioada in care se deruleaza programul de sprijinire a sectorului bancar a fost prelungita astazi, la o reuniune ministeriala”, a anuntat un purtator de cuvânt al Ministerul de Finante din Austria.
La data de 20 octombrie 2008, Parlamentul austriac a adoptat, in unanimitate, un plan de 100 miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar pe fondul crizei financiare internationale.

Citeste si:  Statul a făcut cea mai mare prostie susţinând că se va împrumuta pentru a plăti pensiile

Din cele 100 de miliarde de euro cât prevedea acest plan, aproximativ 75 miliarde de euro vor fi alocate pentru garantarea imprumuturilor interbancare, 15 miliarde de euro pentru eventuala recapitalizare a bancilor in dificultate, iar restul de 10 miliarde de euro vor fi alocate pentru garantarea depozitelor bancare ale persoanelor fizice.
Conform prevederilor initiale, pachetul de sprijinire a sectorului bancar urma sa expire la 1 ianuarie 2010. Prelungirea pâna la finele anului 2010 va avea nevoie de aprobarea Parlamentului.

Raiffeisen Zentralbank, actionarul majoritar de la Raiffeisen International, Erste Group Bank, Hypo Group Alpe Adria si Oesterreichische Volksbanken se numara printre bancile care au primit injectii de capital de la statul austriac. Raiffeisen Zentralbank Oestrreich AG (RZB), Erste Bank si Oesterreichische Volksbanken au operatiuni si in România.
Bancile din Austria au acordat credite de 200 miliarde de euro in Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala din Austria a estimat ca bancile austriece ar putea face fata unor pierderi de pâna la 31 miliarde de euro de pe urma investitiilor in Europa de Est.

Citeste si:  Desfiinţarea "reţelei Holocaust"
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close