BERD: Creditele neperformante din Europa Centrală şi de Est vor continua să crească

Cresterea creditelor neperformante din Europa Centrala si de Est a fost mai mica decât se anticipa, insa aceste credite neperformante vor continua sa creasca pentru o lunga perioada de timp, a apreciat marti (17 noiembrie 2009) economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, informeaza Dow Jones Newswires.

Cu ocazia unei conferinte economice organizata la Viena, Erik Berglof a apreciat ca, desi Europa Centrala si de Est nu este inca in afara oricarui pericol, impactul crizei economice si financiare a fost pâna acum mai mic decât se estima, in parte si datorita faptului ca bancile si institutiile din Europa Occidentala au contribuit la evitarea unui scenariu de colaps al sistemului financiar din Est.

Citeste si:  Camila Vallejo, studenta care a pus pe jar guvernul chilian

Anul trecut, bancile occidentale, care domina sistemul bancar din regiunea Europei de Est, au convenit sa continue sa-si sprijine diviziile est-europene, eliminând astfel pericolul unei lipse de lichiditati. În perioada care a trecut de la mijlocul lui 2008 procentul creditelor neperformante a crescut exploziv insa in ultimele luni s-a constatat o diminuare a ritmului de crestere.
“Creditele neperformante au crescut mai incet decât ne asteptam. Însa continua sa creasca si noi ne asteptam sa faca acest lucru pentru o anumita perioada”, a declarat Erik Berglof.

Citeste si:  Din cauza crizei economice, Ikea a concediat 5000 de angajaţi din toată lumea

În plus, economistul sef al BERD a apreciat ca este posibil ca creditele neperformante din Europa de Est sa urmeze trendul traditional de a fi cu trei-patru trimestre in urma fata de momentul in care a fost depasit cel mai grav punct al crizei economice, insa a subliniat ca unele tari din regiune vor inregistra perfomante mai bune decât altele.

Recent, cu ocazia celei de-a 20-a editii a Initiativei Central Europene, Erik Berglof a apreciat ca România a trecut prin ce este mai rau din punctul de vedere al contractiei economiei, fiind asteptata o stabilizare si chiar revenirea pe crestere anul viitor, insa creditele neperformante si somajul vor continua sa creasca. BERD a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata.

Citeste si:  Îndoielile privind afacerile ENI în Rusia: rolul mediatorului Berezkin

Anul trecut, investitiile BERD s-au ridicat la 5,1 miliarde de euro, comparativ cu 5,6 miliarde de euro in 2007. BERD este cel mai mare investitor institutional din România, cu un total de 3,8 miliarde de euro, in 249 de proiecte. În colaborare cu numerosii sai parteneri, banca a mobilizat peste 7,2 miliarde de euro pentru proiecte realizate in România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata