FGCR: Avem credite acordate pe baza certificatelor de depozit

Capacitatea depozitelor licentiate in cadrul programului “Primul siloz” depaseste 4 milioane tone, a declarat, marti (17 noiembrie 2009), presedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural, Veronica Toncea.

Aceasta a afirmat ca la ora actuala sunt puse in circulatie o mie de certificate de depozit, acordându-se credite pe baza acestor documente. Raspunzând unei afirmatii a directorului general al Agricover Grup, Robert Arsene, potrivit careia, programul “Primul siloz” este “aparent extraordinar, dar nu functioneaza “, Veronica Toncea a subliniat ca orice mecanism introdus in economia româneasca nu a avut efecte imediate.

Citeste si:  Importurile de cartofi la preţuri de dumping provoacă pierderi semnificative fermierilor români

“Noi am licentiat peste 300.000 tone capacitate de depozit, dar nu am avut nici o solicitare de certificare de depozit. Nici macar una singura “, a punctat Arsene, la o dezbatere de specialitate. În acest context, Toncea a explicat ca toate mecanismele noi in piata necesita timp, dând exemplu bancile, care au trebuit sa creeze produse bancare adaptate la acest program.

“Acum sunt credite acordate pe baza de certificate de depozit. Cred ca in 2010 programul isi va produce efectele”, a precizat Veronica Toncea. Executivul a aprobat la inceputul lunii iulie a acestui an actul normativ privind programul “Primul siloz”, prin care agricultorii pot depune marfa in depozite acreditate si primesc un certificat de garantie cu care pot merge la banca pentru a primi creditele necesare in vederea desfasurarii activitatii.

Citeste si:  Proiect de 1,5 milioane de euro pentru formare profesională în domeniul pieţei de capital

AstfeĘ depozitarii au putut solicita licenta de depozit, document care ii permite depozitarului sa emita fermierului care vine cu o cantitate de seminte la depozitul acestuia un certificat de depozit. Acest certificat va avea inscrisa cantitatea de seminte pe care fermierul o depoziteaza, cu caracteristicile tehnice ale produsului respectiv. Cu acest certificat, producatorul poate sa se duca la banca si sa il ofere ca garantie suplimentara pentru un credit de productie sau de investitii.

Aceste certificate de depozite pot circula liber pe piata, pot fi comercializate si pot fi negociate intre doua parti. Ministerul Agriculturii inregistrase pâna la finele lunii august solicitari de licentiere depozite pentru o cantitate de 5,280 milioane tone.

Citeste si:  Euribor creşte pe nesimţite. Cei cu credite în euro au de dat mai mulţi bani la bănci
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close