Cultura investiţională a dezvoltatorilor imobiliari, la un nivel deplorabil

Cultura investitionala este, in România, mai ales in rândul societatilor de constructii, la un nivel deplorabil, a precizat miercuri (18 noiembrie 2009) Nicolae Ghergus, director general al Confident Invest, la o conferinta privind piata imobiliara.

“Avem o problema majora. Doua generatii sunt complet distruse din punct de vedere al culturii investitionale pe piata de capital. Aceasta este o solutie transparenta de a face rost de finantare pentru proiecte imobiliare, dar multe societati nu vor sa apeleze la ea.
Poate si pentru ca piata de capital este prea tributara politicii Bancii Nationale a României. Sau, poate, piata de capital nu este suficient de dezvoltata tocmai lipsei societatilor de constructii si dezvoltatorilor imobiliari. Cred ca numai 20% din firmele de constructii active in piata se regasesc pe piata de capital”, a apreciat Nicolae Ghergus.

Citeste si:  Cum a făcut Videanu de râs România la Bruxelles

În ceea ce priveste finantarea pietei imobiliare, Ioan Bejan, consultantul Institutului pentru Real Estate si Constructii din Viena, a declarat, la conferinta “Case la pret accesibil. Case eficiente energetic”, ca “ne aflam in epoca de piatra”. Astfel, in România nu exista inca bancile ipotecare specializate, care in Uniunea Europeana asigura circa 1% din finantarile din real estate, in timp ce in SUA procentajul atinge aproape 70%.

“România are cadrul legal de functionare a acestor banci de creditare cu portofoliu specializat, dar stadiul incipient de dezvoltare a pietei de capital, a pietei financiare, nu face rentabila infiintarea acestor banci. În plus, România are cel mai mic volum al creditelor ipotecare raportat la Produsul Intern Brut. Chiar si Bulgaria a ajuns la o valoare a creditelor ipotecare echivalenta cu 9% din PIB”, apreciaza Bejan.
O alta sursa de finantare neexploatata de România pentru locuintele destinate persoanelor cu venituri mici sunt fondurile europene pentru reabilitarea locuintelor, in special prin Programul JESSICA, destinat mediului urban.

Citeste si:  Plafonul pentru medicamentele compensate se va epuiza în iunie 2010
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close