România, mult sub media europeană la cardurile conforme SEPA

România se afla mult sub media europeana in ceea ce priveste ponderea cardurilor conforme sistemului SEPA (sistemul unic de plati in Europa), conform datelor prezentate miercuri (18 noiembrie 2009), la un seminar financiar, de reprezentantii sistemului bancar.

Cardurile conforme SEPA sunt echipate cu cip si trebuie sa respecte anumite standarde (EMV), iar media europeana pe total carduri emise este de circa 70%, multe state având ponderi de peste 90% sau chiar 100% de câtiva ani.
În România, la finele trimestrului trei din 2009, din totalul de 10,6 milioane carduri de debit numai 19,26% erau conforme cu aceste standarde, respectiv 18,99% din cele 1,5 milioane carduri de credit, potrivit lui Adrian Apolzan, director in cadrul ING România.

Citeste si:  Rezervele valutare ale BNR au crescut în septembrie 2010 cu peste un miliard de euro

În schimb, la POS-uri si ATM-uri conforme, ponderea era de 76,55% (din totalul de 90.836 POS-uri) si respectiv 98,19% din totalul de 9.634 ATM-uri. Media europeana este de 77 si respectiv 94%.
Standardele SEPA (Single European Payments Area) trebuie imp lementate obligatoriu in toate tarile care utilizeaza moneda unica europeana.
SEPA va fi acea zona geografica unde nu vor exista diferente intre platile nationale si cele transfrontaliere, iar instrumentele de plata sunt standardizate.

Pâna acum au fost lansate trei scheme SEPA – una de credit transfer si doua de direct debit – si sunt in curs de dezvoltare standarde pentru platile pe telefonul mobil si pe internet.
La nivel international, un numar de 4.465 de banci utilizeaza instrumentul SEPA de transfer de credit, iar la nivelul lunii august 2009 circa 4,5% din totalul transferurilor de credit in euro erau tranzactii de tip SEPA.
În România, 19 institutii de credit, prin care se deruleaza 90% din volumul total de plati in euro, au aderat la aceasta schema de plati SEPA, iar ponderea in primul semestru din 2009 a acestor tranzactii a fost de 6,34%.

Citeste si:  Victor Ponta a depus plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi Sorin Blejnar
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata