România va depăşi în 2010 ţinta de deficit bugetar propusă de FMI

Tinta de deficit bugetar a României pentru 2010, de sub 6% din PIB, stabilita impreuna cu FMI, este descurajanta, sunt de parere analistii grupului austriac Erste, care estimeaza ca deficitul bugetar al României se va plasa anul viitor intre 6,5 si 7% din PIB, potrivit raportului Erste privind 6 tari din Europa Centrala si de Est.

Tintele privind deficitul bugetar stabilite in acordul cu FMI sunt de 7,3% pentru anul in curs, si de 5,9% pentru 2010. Potrivit analistilor Erste, tinta pentru 2010, stabilita cu FMI la 5,9% din PIB, este “destul de descurajanta”, având in vedere “experientele trecute si dificultatile din prezent, care intârzie reformele din sectorul public”.

Totodata, presiunile asupra cursului de schimb s-ar putea diminua dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din România, iar dobânzile bancare pe termen scurt s-ar putea apropia de nivelul dobânzii de referinta. În opinia analistilor Erste, acest lucru ar depinde de rapiditatea formarii noului guvern si de implementarea reformelor convenite cu FMI.

Citeste si:  Jeffrey Franks: FMI nu impune guvernului câţi bugetari să dea afară

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, estima recent ca deficitul bugetar se va situa probabil peste 7% din PIB in 2009, subliniind ca problema principala a României este corectarea deficitului bugetar, nu deficitul de cont curent, ca in anii anteriori. Potrivit MFP, in primele zece lui ale acestui an, deficitul bugetar s-a situat la nivelul de 5,2% din Produsul Intern Brut.

Pentru 2009, tinta de deficit bugetar este de 7,3% din PIB, iar in 2010 deficitul bugetar ar urma sa coboare la 5,9% din PIB. Seful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat la finalul misiunii de evaluare ca România ar fi avut fara sprijinul de 6,7 miliarde de euro incasat de România de la FMI un deficit bugetar de 9% in 2009.

Citeste si:  Aproape 200.000 de elevi de clasa a VIII-a susţin prima probă a simulării evaluării naţionale
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner