Băncile relaxează condiţiile de accesare a programului „Prima Casă“

– Bancile comerciale incep sa fie mai flexibile in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor pentru programul “Prima Casa”.

– Surse din piata afirma ca in spatele unei astfel de decizii se ascunde teama bancherilor ca programul nu va mai continua anul viitor, iar  institutiile financiare ar pierde profiturile generate de acordarea unor credite garantate de statul roman.

– In conditiile in care creditarea pentru persoanele fizice este complet blocata, acordarea creditelor pentru programul guvernamental reprezinta in momentul de fata o sursa sigura de profit pentru banci

Citeste si:  Apple lovește din nou în lupta Fortnite App Store

.
Concret, Banca Romaneasca este cea care a dat startul modificarilor, in sensul scaderii nivelului salariului minim pe care solicitantul trebuie sa-l aiba pentru a avea acces la “Prima Casa”, insa cu mentinerea in limite prudentiale a gradului de indatorare a clientilor.

“Banca Româneasca a revizuit conditiile de creditare impuse pentru program. (…)Astfel, în cazul în care o familie cu trei membri solicita un credit în valoare de 57.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, trebuie sa prezinte un venit minim pe familie de doar 2.900 de lei. Aceste venituri sunt mai mici decât cele solicitate pâna acum cu circa 450 de lei”, se arata într-un comunicat al Bancii Romanesti, remis redactiei.

Citeste si:  Măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de derulare a programului "Prima casă"

In schimb, analistul imobiliar Radu Zilisteanu afirma ca in conditiile politice actuale, viitorul programului “Prima Casa” este incert. “Teama ca programul «Prima Casa» nu va mai continua de anul viitor exista in randul bancherilor, potrivit unor surse din domeniu. Pe de o parte este de inteles, avand in vedere ca in cazul in care se schimba guvernul, s-ar putea ca programul sa nu mai fie considerat important”, ne-a declarat  Zilisteanu.

Continuarea în Gardianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata