E-mailurile climatologilor dezvăluite în scopul discreditării acestora

Cu câteva zile inainte de Conferinta de la Copenhaga, comunitatea cercetatorilor climei este discreditata. Hackerii informatici care au patruns la inceputul saptamânii trecute in serverele unitatii de cercetare climatica (CRU) a Universitatii East Anglia (Regatul Unit), au publicat joi, 19 noiembrie, pe un server rus e-mailurile private schimbate intre climatologii de la CRU si colegii lor americani si europeni in ultimii 13 ani, informeaza Le Monde.

Afacerea infierbânta absolut toata blogosfera “climato-sceptica”, ai carui principali actori afirma ca detin acum dovada minciunilor si fraudelor comise de cercetatorii comunitatii stiintelor despre clima. În realitate, in cele 1.073 de e-mailuri facute publice, doar o expresie, scoasa din context, poate crea confuzie.
Într-un mesaj din 1999, Phil Jones, directorul CRU, explica unui coleg ca s-a folosit de un “siretlic” (“astuce” in franceza si “trick”, in engleza) ca sa “mascheze” o discordanta, in unele seturi de date (data set), intre grosimea inelelor anuale de arbori si temperatura.

Citeste si:  UE caută formula magică în materie de climă

Într-un comunicat, Phil Jones a recunoscut autenticitatea mesajului, explicând ca termenul “astuce” inseamna in “context familiar”, “ceva inteligent de facuť.
CRU, institutia-cheie din cercetarea climatica, refuza sa confirme autenticitatea celor 200 de megaocteti de documente furate. Aceste documente dezvaluie violenta de neimaginat a infruntarii dintre “climato-sceptici” si climatologi.
Acestia din urma sunt exasperati din cauza inconsistentei argumentelor detractorilor lor si, mai ales, a audientei de care se bucura. Este vorba de un adevarat razboi intre protagonisti. Un cercetator american le spune direct colegilor sai: “În final, binele va invinge raul”.

Citeste si:  Japonezii lucrează la un mini-calculator portabil la ureche, controlabil prin gesturi ale feţei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close