EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Acţiunile băncilor greceşti scad puternic la bursa din Atena

Indicele ASE Composite Index al bursei de la Atena a inregistrat miercuri (25 noiembrie 2009) un declin de 3,2 la suta, la 2.351,96 puncte, spre deosebire de pietele bursiere din principalele capitale ale Europei, deoarece actiunile bancilor grecesti au scazut din nou, transmite MarketWatch.

Actiunile Piraeus Bank au inregistrat un recul de 7,7 la suta, actiunile Alpha Bank au scazut cu 6,8 la suta iar actiunile National Bank of Greece au inregistrat un declin de 4,1 la suta. Declinul bancilor grecesti a fost cauzat de ingrijorarile referitoare la modul in care creditorii din Grecia vor obtine finantare dupa ce Banca Centrala Europeana va retrage treptat masurile de sprijinire a lichiditatii.

Bancile se confrunta cu riscul de a deveni dependente de fondurile ieftine si masive furnizate de bancile centrale, dar masurile de stimulare vor fi retrase când situatia se va normaliza, a afirmat recent Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

Într-un discurs rostit la Congresul Bancar European, in Frankfurt, Trichet a explicat: “Dupa cum am spus in numele Consiliului Guvernator, gândindu-ne la viitor, nu toate masurile de lichiditate vor fi necesare in viitor, in aceasi masura ca in trecut.

Prin urmare, ne vom asigura ca masurile de lichiditate extraordinare adoptate vor fi retrase gradual si la momentul potrivit, iar lichiditatea furnizata va fi absorbita, ca un antidot eficient la amenintarea stabilitatii preturilor, pe termen mediu si lung”. Presedintele BCE nu a dat detalii suplimentare in legatura cu modul in care vor fi retrase masurile de sprijinire a lichiditatii, dupa ce oficialii BCE s-au intâlnit joi pentru a analiza “strategia de iesire”, subiect care va fi dezbatut la sedinta de politica monetara din 3 decembrie.

În acest an bancile grecesti au imprumutat aproximativ 40 miliarde de euro (59,63 miliarde de dolari) de la Banca Centrala Europeana, a anuntat miercuri (25 noiembrie 2009) George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei. La o sedinta a comisiei Parlamentului elen, George Provopoulos a afirmat “Valoarea banilor imprumutati pâna acum de la BCE este de aproximativ 40 miliarde de euro”.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din România: National Bank of Greece (NBG), care este actionarul majoritar la Banca Româneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata