Guvernul a suplimentat bugetele a 10 ministere şi instituţii publice

Guvernul a suplimentat in sedinta, bugetele a 10 ministere si institutii publice cu suma de 265 de milioane de lei, pentru salariile angajatilor, tinând cont ca la ultima rectificare bugetara fondurile de salarii ale acestora au fost diminuate in contul concediului neplatit care urma sa fie luat din octombrie de angajatii din aceste sectoare.

Institutiile vizate de hotarârea de Guvern aprobata de Executiv sunt Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Român de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Consiliul National al Audiovizualului.

Citeste si:  Guvernul a informat FMI despre intenţia impozitării diferenţiate a veniturilor începând din 2013

“La rectificarea bugetara din luna august au fost diminuate fondurile de salarii ale acestor ministere cu suma prevazuta a fi economisita ca urmare a aplicarii legii 329/2009 referitoare la concediul neplatit in lunile octombrie-decembrie, acei bani mergând atunci spre investitii.

Legea in cauza nu a putut fi aplicata din luna octombrie, intrucât actul normativ pe care Guvernul si-a asumat raspunderea a fost contestat la Curtea Constitutionala a României (CCR) si a intrat in vigoare cu intârziere, astfel ca Executivul trebuie acum sa restituie diferenta de bani aferenta celor doua zile de concediu fara plata care nu mai sunt efectuate”, au declarat, joi (26 noiembrie 2009), surse ministeriale.

Citeste si:  Liviu Dragnea: Nu suntem conduşi de moguli, este o reacţie a unor slugi ale lui Băsescu

Guvernul si-a asumat raspunderea, la 15 septembrie, in fata Parlamentului pentru trei pachete de legi, printre care si restructurarea agentiilor guvernamentale, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si CE.
Acest act normativ prevedea, printre altele, ca sefii autoritatilor si institutiilor publice au obligatia de a diminua cheltuie lile de personal, in medie cu 15,5% lunar, in perioada octombrie – decembrie 2009, indiferent de modul de finantare.

Potrivit textului de lege, reducerea cheltuielilor ar trebui facuta prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri: acordarea a zece zile libere lucratoare pentru angajati, indiferent de statutul acestora, reducerea programului de lucru, dispunerea unei masuri care sa combine primele doua alternative si alta masura cu efect echivalent.
Proiectul de lege a fost contestat la CCR, iar aceasta s-a pronuntat, la inceputul lunii noiembrie, declarându-l constitutional.
Tinând cont ca legea nu poate fi aplicata retroactiv, zilele fara plata sunt introduse doar pentru lunile noiembrie si decembrie, in limita a maximum opt zile de concediu.

Citeste si:  Guvernul ia Monitorul Oficial de sub autoritatea Camerei Deputaţilor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close