EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Moody’s a revizuit în scădere ratingurile a 3 bănci din România pentru depozitele in lei

Moody’s Investors Service a revizuit in scadere ratingurile a 3 banci comerciale din România, in lumina revizuirii globale a indicatorilor de sprijin sistemic pentru sistemul bancar al tarii si din cauza schimbarii calitatii activelor cu care se confrunta bancile românesti in actualul mediu operational dificil.

Au fost afectate de revizuirea in scadere a ratingurilor Banca Comerciala Româna SA (divizie a Erste Group), BRD – Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank SA.
În iunie, Moody’s Investors Service a pus sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, ratingurile bancilor românesti BCR, BRD Societe Generale si Raiffeisen.

Revizuirea ratingurilor pentru depozitele in moneda nationala ale BCR, BRD Societe Generale si Raiffeisen va lua in considerare gradul in care abilitatea României de a furniza sprijin sistemului bancar intern, in caz de necesitate, converge cu capacitatea guvernului de a-si administra datoriile, ca rezultat al crizei economice mondiale si al crizei creditelor, a anuntat atunci agentia de evaluare financiara.

Factorii pe care Moody’s Investors Service ii va lua in considerare, in evaluarea sa privind suportul sistemic, includ marimea sectorului bancar in raport cu resursele guvernamentale, nivelul de stres din sistemul bancar, obligatiile in valuta ale sistemului bancar, in raport cu la resursele valutare ale executivului si schimbarile politicii guvernului, aprecia Moody’s in iunie 2009.

Situatia actuala a României si perspectivele de viitor au determinat Moody’s sa schimbe joi (26 noiembrie 2009) suportul sistemic pentru ratingurile bancilor românesti, de la “Aa3” la “Baa2” pentru plafonul depozitelor in moneda locala.
Noul suport sistemic “Baa2” pentru bancile românesti este plasat cu o treapta peste ratingul “Baa3” acordat de Moody’s pentru datoria guvernamentala in moneda locala. Ca urmare, ratingul bancilor românesti pentru depozitele in lei a fost revizuit in scadere, afectând diferit fiecare banca.

Moody’s cons idera ca importanta sistemica a sistemului bancar din România este moderata, deoarece coeficientul activelor bancare in Produsul Intern Brut este de 63%, iar calificativul acordat pentru stabilitatea financiara bancilor comerciale din România este “D”. Nivelul de constrângere in sistemul bancar din România a crescut din cauza adâncirii recesiunii in tara, proportia creditelor neperformante inregistrând o crestere accelerata in ultimele trimestre.

Moody’s apreciaza ca impactul recesiunii mondiale asupra economiei României este semnificativ din cauza declinului exporturilor si a cererii pe plan intern pentru bunuri si servicii. Dovezile istorice si politice sugereaza ca guvernul României va arata probabil un sprijin moderat sistemului bancar, desi in aopinia Moody’s atitudinea fata sprijinirea bancilor importante nu s-a schimbat si este putin probabil sa se schimbe in viitorul apropiat.

Moody’s este singura mare agentie de rating care acorda României un calificativ din categoria investment-grade, dupa ce Standard & Poor’s si Fitch au retrogradat România la statutul “junk” din cauza dezechilibrelor macroeconomice si a lipsei politicilor de solutionare a acestor dezechilibre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata