Elveţia, tentată să reducă accesul europenilor pe piaţa elveţiană a muncii

Ministrul elvetian al economiei, Doris Leuthard, care va prelua saptamâna viitoare presedintia Confederatiei, intentioneaza sa activeze din 2010 clauza de salvgardare pentru a proteja piata muncii din Elvetia de un aflux al muncitorilor din UE, relateaza duminica (29 noiembrie 2009) AFP.

Guvernul elvetian va examina daca atractivitatea tarii pentru persoane provenite din UE poate fi redusa si daca aceasta clauza de salvgardare poate fi activata pentru 2010 si 2011, a indicat Leuthard in declaratii pentru saptamânale le SonntagsB lick si NZZ am Sonntag. Potrivit viitorului presedinte al Confederatiei, guvernul a comis o “eroare” decizând in luna mai sa nu activeze clauza prevazuta in acordurile de libera circulatie cu UE, ceea ce ar fi permis reintroducerea cotelor pentru muncitorii europeni.

Astfel “am fi putut sa tinem câteva mii de persoane la distanta de piata elvetiana a muncii”, a estimat ministrul. Potrivit acordurilor dintre Elvetia si UE, muncitorii pot sa lucreze pe teritoriul elvetian fara sa fie supusi unui regim de cote de permise de munca. O clauza permite totusi introducerea unor restrictii temporare daca imigratia inregistreaza o crestere anuala de peste 10%. in raport cu media celor trei ani anteriori.

Autoritatile s-au inselat crezând ca mai multi cetateni europeni se vor intoarce in tara lor din cauza crizei economice, s-a plâns Leuthard. De fapt, potrivit acesteia, deoarece nivelul somajului este mai crescut in tarile vecine, mai putini cetateni ai UE decât se prevazuse s-au intors in tarile de origine. În diferite sectoare, printre care cel al restaurantelor, mâna de lucru este recrutata dintre imigranti, in pofida unui mare numar de someri elvetieni, a subliniat ministrul.

Somajul in Elvetia a atins in octombrie cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ajungând la 4%, fata de 3,9% in septembrie. Autoritatile se asteapta la continuarea cresterii ratei somajului in urmatorii doi ani, a adaugat Leuthard.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.