Aproape 40% dintre români, afectaţi de criza economică

Efectele crizei economice a afectat aproape 40% dintre români, din acest procent femeile având cea mai mare pondere, releva un studiu intocmit de compania de cercetare Mednet Marketing Research Center.

Potrivit sursei citate, recesiunea si efectele negative ale acesteia sunt din ce in ce mai prezente in vietile românilor, 17,1% dintre acestia afirmând ca sunt afectati “intr-o foarte mare masura”, iar 19,3% “in mare masura”. Un esantion de 12,3% dintre repondenti au afirmat ca, in acest an, criza nu i-a afectat deloc. Comparativ cu inceputul anului 2009, procentul celor care se declara afectati “in foarte mare” si “mare masura” de criza este in crestere, de la 28,6%, in februarie, la 36,4%, in noiembrie 2009, in timp ce procentul celor care sunt afectati “in mica masura” sau “deloc” este in scadere – de la 38,7 la 26,6%.

Cercetarea Mednet arata ca femeile cu vârsta cuprinsa intre 55 si 65 de ani, un nivel de educatie “sub liceu” si un venit mai mic de 1.500 de lei/familie, sunt cele mai afectate de criza economica.
La nivel de familie, cele mai grele momente in perioada de criza au fost reprezentate de: pierderea locului de munca de catre cel putin un membru de familie (22,4%), reducerea salariului sau a câstigurilor salariale ale sotului sau ale unui alt membru de familie (43,9%), pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (20,7%), si cresterea ratelor din cauza devalorizarii leului (22,8%).

În acelasi timp, particiantii la studiu au mentionat si alte efecte ale recesiunii, precum: cresterea preturilor, lipsa comenzilor / contractelor / inchiderea firmei, pensia mica in raport cu cheltuielile, inghetarea si intârzierea platii salariilor, devalorizarea leului si aparitia conceptului de prudenta. În ceea ce priveste comportamentul de consum al românilor, datele Mednet releva faptul ca 71,2% dintre cei chestionati si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine.

La polul opus, 28,8% dintre români au declarat ca nu si-au modificat comportamentul de consum, in aceasta categorie fiind inclusi tinerii fara copii, cu studii superioare si care au venituri de peste 3.000 lei/familie. Studiul Mednet a fost realizat, telefonic, in Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 16-23 noiembrie 2009, pe un esantion de 854 persoane cu vârste cuprinse in intervalul 18-65 ani. Marja de eroare a studiului este de +/-3,35%.

Mednet Marketing Research Center activeaza in domeniul cercetarii de piata din anul 2000 si reuneste unii dintre cei mai buni specialisti in domeniile cercetarii de piata, statisticii si informaticii.
Compania de cercetare este membra ESOMAR si SORMA, iar pe lista clientilor se regasesc: IKEA, Bricostore, Praktiker, OBI, real,- Hypermarket, Metro, Germanos, Cosmote, Allianz Tiriac, ING, Eureko, Signal Iduna, Groupama, Impact, Raiffeisen, BRD, Hyundai, Citroen, Land Rover, Happy Tour, Den Braven, etc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.