Bruxellesul menţine pentru inca 9 luni accesul SUA la datele bancare din UE

Tarile membre ale Uniunii Europene au hotarât, luni (30 noiembrie 2009), sa mentina pentru o perioada de 9 luni accesul Statelor Unite la datele bancare ale cetatenilor europeni, dupa ce Germania si Austria isi exprimasera rezerve in aceasta privinta, au declarat surse diplomatice, citate de France Presse.

Decizia a fost luata in cadrul reuniunii de la Bruxelles a ministrilor justitiei si afacerilor interne din UE. Hotarârea era extrem de asteptata de autoritatile americane care se tem de consecinte nefaste in lupta impotriva finantarii terorismului in lume.
Acordul convenit luni in privinta accesului SUA la datele institutiei interbancare Swift, o societate privata al carei cartier general se afla in apropierea Bruxellesului ce se ocupa de fluxurile financiare a aproape 8 mii de banci din lume si care va transfera toate bazele de date in Olanda, la Amsterdam.

Pentru a continua sa aiba acces la datele privind cetatenii europeni, Washingtonul avea nevoie de permisiunea UE. Compromisul a fost foarte dificil de negociat si de atins, din cauza a mai multor tari europene si a Parlamentului European, care s-au exprimat in favoarea protejarii datelor personale a cetatenilor lor. Pentru a indeparta aceste rezerve, ministrii de interne din UE au redus câmpul de date bancare la care Washingtonul va avea acces.

Germania a mai insistat si pentru limitarea duratei acestui acord temporar la 6 luni, in loc de 12 propuse initial. În final, compromisul a fost realizat pentru 9 luni, au spus aceleasi surse. Totodata, s-a convenit ca intre Statele Unite si Uniunea Europeana sa se negocieze un acord pe termen lung privind accesul la datele Swift, respectând criteriile stricte asupra protejarii datelor personale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.