EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

CE va continua să sprijine economiile naţionale şi regionale pentru a le ajuta să iasă din criză

0

Comisia Europeana va continua sa sprijine economiile nationale si regionale pentru a le ajuta sa depaseasca dificultatile create de criza economica, iar una dintre masuri vizeaza simplificarea procedurilor de alocare a fondurilor europene, afirma comisarul european pentru politica regionala, Pawel Samecki.

În luna septembrie, intr-o scrisoare adresata presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, fostul europarlamentar si ministru de finante al României, Daniel Daianu, a cerut executivului european sa preia initiativa de consolidare a absorbtiei fondurilor UE, ca mijloc de combatere a crizei economice, subliniind ca doar masura de simplificare a procedurilor obtinerii banilor europeni nu este indeajuns.

În opinia lui Daianu, “o crestere suplimentara a prefinantarii”, alaturi de o “renuntare la co¬finantare in cazul punerii sub semnul intrebarii a utilitatii si in cazul proiectelor de importanta nationala, trebuie sa fie una dintre prioritatile majore ale Comisiei”.
De asemenea, “fondurile UE ar putea avea nevoie sa sustina si capitalul bancilor locale sau crearea de institutii financiare dedicate promovarii modernizarii rurale”, intrucât, spunea Daianu, “in România, un astfel de instrument ar fi extrem de rezonabil, tinând cont de neglijarea aproape totala a agriculturii de catre bancile comerciale”.

În raspunsul sau, comisarul polonez Samecki recunoaste ca, “in pofida eforturilor deja intreprinse” pentru indepartarea efectelor crizei, “proiectele de investitii nu au accelerat atât de mulť insanatosirea economiilor, in principal din cauza a trei factori: natura masurilor, natura obiectivelor si situatiile diferite in care se gasesc tarile membre.
Mai mult, spune Samecki, trebuie inteles faptul ca, “din cauza naturii sale, Politica de Coeziune se axeaza pe proiecte ce aduc beneficii pe termen lung, in ce priveste cresterea (economica) si locurile de munca”.

“De aceea, chiar daca cheltuielile pentru proiectele de investitii au demarat mai incet decât ne¬ar fi placut, vom vedea rezultate pe masura in urmatorii ani”, apreciaza comisarul european.
Cât despre “pachetul de simplificare” ce se adreseaza, in primul rând, simplificarii anumitor reguli cruciale pentru gestionarea fondurilor si care vin in intâmpinarea dificultatilor pe termen scurt, create de criza, Pawel Samecki declara ca principala grija a Comisiei este de a aduce Politica de Coeziune si mai mult la indemâna beneficiarilor finali.

Pachetul de simplificare a fost convenit in Cons iliul European in 20 noiembrie, iar Parlamentul European urmeaza sa formuleze, la rândul sau, o pozitie in acest sens.
“Sper ca aceasta demonstreaza dorinta noastra de a asculta si de raspunde rapid ingrijorarilor si nevoilor regiunilor si statelor membre, pe masura ce criza evolueaza, punând un accent constant pe accelerarea punerii in aplicare a programelor in teren”, concluzioneaza comisarul european in scrisoarea sa de raspuns.

În opinia lui Daniel Daianu, fondurile UE pot fi echivalente cu politica bugetara activa practicata in SUA si in marile economii din UE, fara a antrena deficite crescute, cu conditia ca rata de absorbtie a acestor fonduri sa fie una ridicata. Pe de alta parte, fostul europarlamentar român este de parere ca a miza prea mult pe iesirea din recesiune a tarilor mari si a subestima criza fiscala din noile state membre, ce nu fac parte din zona euro, nu simplifica prea mult datele problemei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.