EADS ar putea deschide o fabrică în România

Concernul aeronautic EADS intentioneaza sa construiasca o fabrica in România pentru componente din metal si laminate pentru avioane, transmite, luni (30 noiembrie 2009), cotidianul german Financial Times Deutschland.

Pentru a putea livra in continuare avioane Airbus la preturi competitive, nou infiintata filiala a EADS, Premium Aerotec, va produce, de la inceputul anului viitor, componente in România. Producerea componentelor intr-o tara cu costuri reduse ale mâinii de lucru este un imperativ pentru Premium Aerotec, se afirma in ultimul numar al publicatiei interne a angajatilor companiei.

Construirea acestei fabrici in România va fi raspunsul Premium Aerotec la presiunile exercitate de Airbus ca si EADS sa ii livreze componente la preturi comparabile cu cele de pe pietele externe. Cazul fabricii din România nu va fi singular: si Aerolia, divizia franceza similara a EADS, a decis sa construiasca o fabrica in Tunisia – si aceasta o tara cu costuri reduse ale mâinii de lucru.

Compania Premium Aerotec a luat nastere la inceputul acestui an, fiind constituita din trei uzine Airbus germane: Varel, Nordenham si Augsburg. În prezent, compania are 6.300 de angajati si a livrat componente in valoare de circa 1 miliard euro. “Oportunitatile oferite in România sunt cele mai bune, sub aspectul potentialului specialistilor si, prin urmare, le vom da curs”, a declarat, pentru FTD, un purtator de cuvânt al Aerotec, care insa nu a precizat un termen concret al deschiderii uzinei.

Se pare ca managementul Premium Aerotec asteapta mai intâi rezultatul turului doi al alegerilor prezidentiale din România, mentioneaza FTD. Într-o prima faza, in uzina de la Brasov vor fi angajate 250 de persoane. În faza de productie, fabrica va avea 500 de angajati. Fabrica din România ar urma sa functioneze independent de concernul EADS.

Totusi, deocamdata circa 80% din vânzari vor fi catre EADS, iar cel putin pâna la sfârsitul anului 2011, EADS va detine pachetul majoritar. Concernul investeste aproximativ 500 de milioane euro pentru productia de componente pentru aeronave din cele mai moderne materiale din fibra de carbon, in special pentru modelul Airbus A350. Uzina ar putea prelua si partea de productie a asa-numitelor componente mic i ce se realizeaza in prezent la uzina Airbus de la Bremen, care are in prezent aproximativ 400 de angajati.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.