FMI doreşte de la România nu un buget, ci un buget credibil

“FMI nu doreste pur si simplu adoptarea unui buget de catre politicienii români, ci doreste adoptarea unui buget credibil”, a declarat luni (30 noiembrie 2009), Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru România si Bulgaria.

“Nu s-a stabilit o data precisa pentru sosirea la Bucuresti a urmatoarei misiuni de evaluare din partea FMI. Fondul poate reactiona foarte repede, daca politic ienii români reusesc sa adopte un buget, dar nu orice buget, ci unul credibiľ, a afirmat seful Biroului FMI in România.

“Un buget credibil pe 2010 va trebui sa respecte deficitul agreat de 5,9% din PIB. Apoi, in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, acestea trebuie sa fie realiste si sa poata fi realizate, iar veniturile sa poata fi incasate, conform prognozei economice. Bineinteles, trebuie respectate si toate celelalte obligatii pe care si le-a asumat România”, a precizat Tonny Lybek.

Dupa misiunea de evaluare, Boardul FMI va decide daca Raportul de Evaluare poate fi incheiat, iar asta depinde de ce progrese au fost facute in România. “Politic ienii români sunt cei de care depinde data la care va veni la Bucuresti delegatia Fondului Monetar International (FMI)”, a mai spus Tonny Lybek.
Reamintim ca o misiune a FMI, Bancii Mondiale si UE s-a aflat la Bucuresti in perioada 28 octombrie – 6 noiembrie, pentru a evalua modul in care autoritatile române isi indeplinisera angajamentele fata de Fond. “Suntem pregatiti sa trimitem o mis iune pentru continuarea si finalizarea acestor discutii de indata ce situatia o va permite.

Angajamentul Fondului Monetar International este fata de România, indiferent de climatul politic din tara”, a declarat atunci seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Cu acel prilej, Jeffrey Franks a mai precizat: “Am venit la Bucuresti pentru a demonstra ca dorim sa facem tot ce ne sta in putere pentru realizarea Acordului cu România”.

Acordul de finantare, in valoare totala de 19,95 miliarde de euro, se intinde pe o perioada de 24 de luni, Fondul urmând sa vireze României 12,95 miliarde de euro, in 8 transe. Restul sumei va proveni de la CE, BM, BERD si BEI, respectiv 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard de euro de la Banca Mondiala (BM) si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI).

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.