Peste 476 de milioane de euro disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii din sectorul agricol şi silvic

Peste 476 de milioane de euro sunt disponibile din fondurile europene pâna in anul 2013 pentru dezvoltarea infrastructurii din sectorul agricol si silvic, potrivit versiunii consultative a Ghidului solicitantului publicate pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Costul total al masurii 125 “Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), alcatuit din contributia publica si contributia privata, se ridica la 595,096 milioane de euro.

Masura 125 “Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” cu cele doua submasuri ale sale trebuia lansata in toamna acestui an, dar a fost amânata pentru inceputul lui 2010 deoarece inca se lucreaza la ghidul solicitantului.

Potrivit APDRP, submasura 125a “Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii” are ca obiective specifice cresterea eficientei activitatii agricole prin imbunatatirea aprovizionarii cu input-uri si o mai buna valorificare a produselor rezultate, diminuarea riscului si incertitudinii in agricultura prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (seceta, inundatii, eroziunea solului), ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare.

De asemenea, obiectivele operationale pe aceasta submasura se refera la construirea si/sau modernizarea infrastructurii agricole precum drumurile de acces si drumurile agricole de exploatatie, lucrarile de corectare a torentilor, situate in fondul funciar agricol, modernizarea si/sau retehnologizarea sistemelor de irigatii si a altor lucrari de imbunatatiri funciare (drenaje, lucrari de aparare impotriva inundatiilor).

În cadrul sumasurii 125 b “Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii” pot fi dezvoltate proiecte privind infrastructura padurii in vederea asigurarii competitivitatii sectorului forestier si diminuarea riscului incidentei fenomenelor naturale periculoase asupra padurii, construirea si/sau modernizarea infrastructurii forestiere (drumuri forestiere, cai ferate forestiere si funiculare) precum si lucrari de corectare a torentilor in paduri.

Sprijinul public, comunitar si national, acordat in cadrul masurii 125 va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investitiile de utilitate publica care deservesc intreaga comunitate.
Ajutorul public acordat pentru un proiect de investitie nu va putea depasi un milion de euro/proiect, iar pentru drumurile forestiere si lucrarile de corectare a torentilor situate in fondul agricol si forestier, nu va putea depasi 1,5 milioane euro/proiect.

De asemenea, va fi acordat un sprijin financiar de 75% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investitiile de utilitate publica, care deservesc o parte din comunitate, iar in acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depasi 750.000 euro/proiect. Toate investitiile de infrastructura de transport care asigura accesul nediscriminatoriu cu titlu gratuit si de corectare a torentilor (prin efectul lor) sunt considerate ca deservesc intreaga comunitate.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 125 este de 5.000 de euro, aceasta suma reprezentând valoarea totala eligibila a proiectului.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin masura 125 sunt unitatile administrativ-teritoriale detinatoare de terenuri agricole si de paduri, Asociatii de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) detinatoare de terenuri agricole si paduri, proprietari/detinatori (cu drept de folosinta) privati de padure, persoane fizice si juridice, asociatii de proprietari / detinatori privati de padure precum si administratorul fondului forestier de stat – Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin unitatile si filialele din structura sa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.