Reforma sistemului financiar: proba de forţă între Europa şi SUA

Intrarea in activitate a noilor institutii europene si mai ales instalarea francezului Michel Barnier in fruntea portofoliului pietei interne si a serviciilor financiare in cadrul viitoarei Comisii Europene, survin intr-un moment-cheie al procesului de reforma a sistemului financiar.

La mai bine de 2 luni de la reuniunea G20 de la Pittsburgh, autoritatile comunitare si guvernele europene sunt confruntate cu opinii publice care-si pun intrebari in mod legitim despre realitatea schimbarilor sau cer socoteala pentru criza economica tot mai grava, comenteaza ziarul Le Figaro. Comisarul trebuie sa dea o forma mai atragatoare deciziilor luate de G20, in timp ce americanii nu prea sunt de acord cu ele.

Citeste si:  Schimbarea vârstei de pensionare declanşează proteste în Europa

Ambitia afisata de G20 la Pittsburgh, acum 2 luni – reconstruirea bazelor sistemului economic si financiar – este deja amenintata. Continua sa lipseasca coordonarea pentru aplicarea unei descentralizari ferme, impartita intre instantele supranationale si initiativele nationale. Pe Batrânul continent, bancherii, care nu se prea aud pe scena politica, incep sa aiba cosmaruri din aceasta cauza.

Si nu fantoma prabusirii bancii Lehman Brothers ii bântuie, ci faptul ca vor trebui in curând sa evolueze intr-un cadru reglementar aberant, potrivit ziarului francez. Cel mai mult se tem de impunerea unor reguli extrem de stricte, pe care concurentii lor americani inca nu le-au vazut aplicate. Deoarece reformele risca sa se impotmoleasca in Statele Unite la majoritatea capitolelor scrise la reuniunea G20.

Citeste si:  Ambasadorul român la Washington îşi aduce în ţară barca din SUA

Prevazuta la Pittsburgh, dupa un calendar stabilit, convergenta textelor si practicilor, in domeniul reglementarii si al cerintelor legate de fondurile proprii ale bancilor, remuneratii, contabilitate si transparenta pietelor, este pur si simplu prost lansata. Daca lumea nu se mai limiteaza la ceea ce era fostul G7, axa transatlantica ramâne hotarâta in ceea ce priveste sistemul financiar.
În perspectiva unui viitor summit G20 si a presedintiei franceze a acestuia, in 2011, Europa va trebui, in consecinta, sa ceara socoteala partenerului e i american si, in acelasi timp, sa-si faca ordine in propria ograda. Pentru comisarul Michel Barnier, provocarea este deci imensa, considera Le Figaro.

Citeste si:  Filmul românesc „Poliţist, adjectiv” este exact opusul unui film poliţist american
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close