Supraveghere internaţională pentru principalele instituţii financiare mondiale

Un numar de 30 de importante institutii financiare internationale vor fi incluse de autoritatile de reglementare intr-un exercitiu de supraveghere transfrontaliera, conform unui articol aparut luni (30 noiembrie 2009) in ziarul britanic “Financial Times”.

Lista, intocmita sub auspiciile Comitetului pentru Stabilitate Financiara (FSB) include 6 companii de asigurari – Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zurich si Swiss Re – impreuna cu 24 de banci din Europa, America de Nord si Japonia.

Lista are ca obiectiv evitarea raspândirii riscurilor sistemice in intreaga lume, in orice criza financiara ulterioara. Lista, care nu este publica, contine numele multor banci importante:

Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch si Citigroup din Statele Unite, Royal Bank of Canada, grupurile bancare britanice HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered, UBS si Credit Suisse din Elvetia, Societe Generale si BNP Paribas din Franta, UniCredit si Intesa Sanpaolo din Italia, Santander si BBVA din Spania, Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura si Mitsubishi UFJ din Japonia, Deutsche Bank din Germania si ING – Olanda.

Exercitiul propus de autoritatile de reglementare vine ca urmare a infiintarii Comitetului de Stabilitate Financiara (Financial Stability Board) din aceasta vara si are scopul principal de a analiza problema institutiilor financiare internationale care pot prezenta riscuri sistemice, prin crearea de colegii de supraveghere financiara.
În tara noastra sunt prezente majoritatea institutiilor financiare aflate pe lista publicata luni de “Financial Times”: Societe Generale, UniCredit, Intesa Sanpaolo, ING, Allianz, Aviva, etc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.