Tendinţă accentuată de scădere în sectorul construcţiilor

Activitatea economica va inregistra o scadere, in perioada noiembrie 2009 – ianuarie decembrie 2010, in raport cu cele 3 luni anterioare, cea mai accentuata scadere fiind prevazuta in sectorul constructiilor, potrivit opiniilor exprimate in noiembrie 2009 de catre managerii societatilor comerciale, colectate de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, estimarile managerilor din luna noiembrie 2009 arata ca in activitatea de constructii se va inregistra, pâna la finele lunii ianuarie 2010, o tendinta de scadere accentuata atât a volumului productiei (sold conjunctural -49%), cât si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47%).

Managerii estimeaza tot o scadere accentuata si a numarului de salariati, atât pe total (sold conjunctural -44%), cât si pe grupe de marime a intreprinderilor. În ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o scadere moderata a acestora (sold conjunctural -6%).

În cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2009, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele 3 luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -16%). De asemenea, in ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza tot o scadere, soldul conjunctural fiind de -19% pe total industrie prelucratoare (-25% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decât pe total, respectiv in metalurgie; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiuluĘ prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -46% si respectiv -40%). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o tendinta de crestere moderata in urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +6%).

Potrivit datelor INS, in luna noiembrie 2009, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru lunile noiembrie, decembrie si ianuarie 2010 (sold conjunctural -9%). Volumul total al vânzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -2%), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o scadere moderata (sold conjunctural -6%).

Angajatorii prognozeaza o scadere moderata si a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%) pâna la finele lunii ianuarie 2010. Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vânzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +20%). Conform estimarilor din luna noiembrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -13%).

În sectorul de servicii se estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -23%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste). Conform opiniei managerilor, preturile de vânzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic. Astfel, pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite) ca pâna la ± 5% sa reprezinte relativa stabilitate; de la ± 6% pâna la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la ±16% pâna la ± 40% crestere, respectiv scadere; peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2. Potrivit INS, anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2070 agenti econmic i), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incât eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.