EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Fermierii din Asturias se tem că Dacian Cioloş va direcţiona fondurile pentru agricultură înspre est-europeni

0

Numirea românului Dacian Ciolos in postul de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala a venit ca un dus rece pentru organizatiile agrare din Asturias care se tem ca acesta ar putea decide sa le taie din ajutoarele pentru sectorul lapte lui in favoarea tarilor est-europene, scrie, marti (1 decembrie 2009), cotidianul La Nueva Espana.

Ciolos nu si-a asumat inca mandatul, insa posibila sa atitudine pentru urmatorii cinci ani genereaza deja tot felul de speculatii in Asturias, unde problema cea mai ingrijoratoare a liderilor sindicali este tocmai originea româna a noului comisar european – România având o problematica agrara destul de diferita de cea a nordului Spaniei, acolo fiind mare nevoie de ajutoare, scrie sursa citata.

Bugetul comisariatului pentru agricultura nu va creste in urmatorii ani, previziunile indicând chiar un nivel mai ridicat de subventii pentru tari care, ca si România, au nevoie de un imbold puternic in sectorul agrar. De aceea Ramon Artime, presedintele uneia dintre asociatiile agrare asturiene, regreta ca noul comisar pentru agricultura nu este francezul Michel Barnier – prezent in Comisie, insa la politica interna.

“Noua ne-ar fi mers mai bine, pentru ca Franta apara mentinerea ajutoarelor si cresterea lor in urmatorii ani”, sustine Artime, care se declara convins ca numirea lui Ciolos la cârma politicii agrare a UE va aduce avantaje fostelor tari comuniste care “inca mai sunt in etapa ponderii mari a sectorului primar, pe care vor sa-l potenteze”.
Mercedes Cruzado, secretarul general al altei organizatii agrare asturiene, afirma ca membrii organizatiei nu-si fac multe iluzii legate de numirea lui Ciolos. “Exista tendinta reducerii ajutoarelor pentru tarile care au venituri mai mari, si ca guverne le nationale sa aduca fonduri, asa ca lucrurile nu stau foarte bine”, opineaza aceasta.

La rândul sau, Oscar Gayol, purtator de cuvânt al sectorului lactatelor din cadrul Uniunii fermierilor asturieni, considera ca lucrurile nu se pot inrautati cu mult mai mult, pentru ca “stau deja groaznic” – mai ales ca urmare a nivelului redus al pretului laptelui, “ca urmare a unei politici liberale care i-a afectat pe crescatorii de animale din Asturias”.

Ciolos, expert in teme agrare si cu experienta in mediul comunitar, are 40 de ani si a fost ministru al agriculturii in România, aminteste publicatia citata, apreciind totodata ca românul este considerat mai putin liberal decât predecesoarea sa, Mariann Fischer-Boel. Aceasta din urma, scrie La Nueva Espana, va ramâne in istoria politic ii europene drept comisarul cotelor la lapte – stabilite pâna in 2014.
Crescatoare de animale, bunica fericita si fost ministru al agriculturii in Danemarca, ea nu lasa o amintire frumoasa crescatorilor de animale din Asturias, care o acuza de alimentarea crizei actuale din sector.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.