Fonduri de 146,8 milioane de euro, aprobate de MCSI pentru finanţarea infrastructurii de comunicaţii

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a aprobat spre finantare, in 2009, proiecte cu o valoare totala de aproximativ 146,8 milioane euro, din care circa 90 milioane din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), informeaza MCSI intr¬un comunicat de presa.

Valoarea proiectelor selectate acopera aproximativ 90% din cuantumul cumulat al alocarilor pentru perioada 2007-2009. Potrivit sursei citate, cele mai multe fonduri structurale, in valoare de 84 milioane de euro, au fost deblocate pentru a finanta infrastructura de comunicatii, astfel incât accesul la internet in banda larga (broadband) in zonele defavorizate sa fie inlesnit.

Raportul ministerului de resort releva faptul ca pentru operatiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate 15 proiecte in valoare totala de aproximativ 180 milioane lei, pâna la aceasta data toate contractele fiind deja semnate. Începând cu data de 9 septembrie a.c, MCSI a decis lansarea unui nou apel pentru aceasta operatiune, suma totala alocata acestui apel fiind de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei FEDR si 26 milioane lei de la bugetul de stat.

Suma maxima cu care poate fi finantat un proiect ajunge la 21,5 milioane lei la nivel national, respectiv 5,5 milioane lei la nivel local. Rata de cofinantare este de 100% pentru ordonatorii de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, si 98% pentru pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili.

Pentru acest apel au fost inregistrate on-line un numar de 243 proiecte, dintre acestea 226 proiecte intrând in etapa de verificare a criteriilor administrative si a eligibilitatii.
Pentru operatiunea 3.1.1 – care are drept beneficiari si IMM – din 162 de proiecte selectate MCSI a semnat deja 127 de contracte de finantare, in valoare totala de circa 8,9 milioane lei.

De asemenea, in cadrul operatiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un numar de 26 de proiecte dintre care au fost semnate 11 proiecte in valoare totala de aproximativ 114,7 milioane lei.
Prin intermediul acestei operatiuni, MCSI are in vedere semnarea de contracte cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), Universitatea din Pitesti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai.

Pentru operatiunea 3.2.2 (interoperabilitate) din totalul de 37 proiecte depuse, 11 au fost aprobate, valoarea totala a proiectelor depuse fiind de 55,3 milioane lei.
În cadrul operatiunii 3.1.4 au fost selectate sapte proiecte ce se afla in curs de contractare având ca beneficiar MECT. Scopul acestora este conectarea unui numar de 2.302 unitati scolare la internet de banda larga, iar valoarea lor totala este de 164.906.547 lei.

MCSI a evaluat, totodata, alte 37 de proiecte depuse in cadrul operatiunii 3.2.4 local (e¬sanatate), urmând sa inceapa procedura de selectie a proiectelor.
Pentru operatiunea 3.2.4 central Ministerul Comunicatiilor a semnat un contract de finantare in domeniul e-sanatatii, parte a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, având ca beneficiar Ministerul Sanatatii, pentru proiectul “Implementarea sistemului national de prescriptie electronica”. Proiectul este in valoare de 88 milioane de lei din care asistenta nerambursabila de 71 milioane de lei.

Prescrierea electronica reprezinta un sistem suport care sustine medicul in actul medical de prescriere a medicamentului prin suportul de decizie si informatia necesara, asigura transferul electronic al prescrierei catre farmacist si creeaza baza nationala de date pentru inregistrarile electronice ale medicamentelor prescrise.
Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurari de Sanatate, aproximativ 30.000 medici si 5.350 farmacii care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate, dar si cei aproximativ 12.000.000 de asigurati din sistemul asigurarilor de sanatate din România.

MCSI gestioneaza Axa Prioritara III – TIC pentru sectoarele privat si public, POS CCE 2007- 2013, cu o alocare financiara de 383 milioane de euro din FEDR si 86 milioane euro contributia nationala publica, reprezentând 15% din fondurile alocate POS CCE.
Fondurile repartizate anului 2007 pot fi cheltuite in urmatorii 3 ani, aceeasi regula aplicându-se si pentru urmatorii ani pâna in 2010. În acest context, MCSI anunta ca a reusit ca, pâna la ora actuala, sa depaseasca o rata de 200% a plasarii fondurilor structurale, fata de alocarea din perioada 2007-2009.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.