Încotro va merge euro după alegeri. Se repetă scenariul de la sfârşitul lui 2008?

La sfarsitul anului trecut, dupa alegerile parlamentare, cursul de schimb a sarit in aer, un euro ajungand de la 3,8 lei la 4,3 lei in doar doua luni. Care sunt insa sansele ca scenariul de anul trecut sa se repete si dupa alegerile prezidentiale?

.
Parerile economistilor privitoare la evolutia leului in raport cu moneda unica europeana sunt impartite, dar acestia apreciaza ca mentinerea stabilitatii cursului depinde cel mai mult de politicile promovate de guvernul care va fi instalat dupa alegeri.

„Important este viitorul guvern si masurile promovate de acesta si mai putin alegerile. Daca vom avea un guvern care sa adopte cat mai repede bugetul pe 2010 si sa implementeze masurile convenite cu FMI, cursul ar trebui sa revina in banda 4,2-4,3 lei/euro„, noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Economistii spun insa ca deprecierea leului de la sfarsitul anului trecut a avut foarte putin in comun cu alegerile parlamentare, fiind influentata decisiv de pierderea echilibrului fiscal.

Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, apreciaza ca in acest moment situatia este putin diferita, in sensul ca avem un acord cu FMI care ne ofera un anumit grad de protectie.

Totusi, economistul-sef al ING spune ca riscurile unei deprecieri semnificative a leului continua sa existe. „Bineinteles ca exista riscuri dupa alegeri pentru ca situatia economica nu este deloc favorabila si trebuie implementate masuri nepopulare„, apreciaza el. La sfarsitul primului trimestru din 2009 ING Bank estimeaza un curs de schimb de 4,6 lei pentru un euro.

Integral în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata