Profitul net al Gazprom Neft a scăzut cu 50% în primele 9 luni din 2009

Profitul net al Gazprom Neft, divizia de productie petroliera a gigantului energetic rus Gazprom, a scazut cu 50%, la 2,38 miliarde de dolari, in perioada ianuarie-septembrie 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, transmite RIA Novosti.

În primele noua luni din acest an veniturile Gazprom Neft au inregistrat un declin de 37,5%, la 16,6 miliarde de dolari. În perioada iulie-septembrie 2009, profitul net al Gazprom Neft a inregistrat un declin de 29%, la 846 milioane de dolari, comparativ cu trimestru precedent. “Rezultatele financiare slabe inregistrate in primele noua luni din 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, au fost cauzate de declinul pretului petrolului si al produselor petrochimice”, se arata intr-o declaratie a companiei ruse.

Compania de stat Gazprom detine 75% din Gazprom Neft, iar un consortiu format din firmele italiene Eni si Enel a achizitionat 20% din actiuni. Gazprom Neft, alaturi de alte companii ruse, incearca sa achizitioneze noi active pentru a-si extinde influenta in tara si in strainatate. Anul acesta, Gazprom Neft a cumparat activele din Italia ale companiei petroliere americane Chevron, precum si grupul petrolier sârb NIS. În aprilie, Gazprom Neft a preluat un pachet de 16,95% din actiunile companiei britanice Sibir Energy, care opereaza in Rusia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.