APIA: Peste 1,3 miliarde lei din plăţile pe suprafaţă au intrat în conturile fermierilor

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit pâna in prezent peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând avansul din plata unica pe suprafata, a anuntat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

De acest sprijin financiar au beneficiat 778.979 fermieri (72,75%), procesul de autorizare a dosarelor pentru plata urmând sa continue pe masura ce discrepantele identificate in urma controalelor vor fi solutionate.
Raportând la numarul fermierilor autorizati pentru plata, cele mai mari procente au fost inregistrate in judetele Timis (98,52%), Harghita (95,32%), Brasov (93,62%), Hunedoara (93,46%), Ialomita (92,50%), Constanta (92,20%) si Satu Mare (90,77%).

Potrivit MAPDR, fermierii care au primit avansul de 70% au indeplinit conditiile impuse de regulamentele europene, in cazul acestora fiind finalizate controalele sau solutionate discrepantele fata de datele declarate in cereri.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) face un apel catre fermierii notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin, deoarece plata este posibila doar dupa solutionarea tuturor erorilor identificate in urma controalelor.

Acordarea sprijinului pe suprafata este conditionata de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene, respectiv administrativ, pe teren si prin teledetectie. În ceea ce priveste controlul prin teledetectie, din cei aproximativ 101.000 de fermieri selectionati pentru acest tip de control, un numar de 69.000 de fermieri sunt notificati sa se prezinte la centrele APIA pentru clarificarea datelor din cererile de plata.

Potrivit APIA, principalele erori constate in urma controlului prin teledetectie au fost identificarea gresita a parcelor si absenta culturii mentionate in cererea de plata. La controlul prin teledetectie este important ca parcela sa fie amplasata in blocul in care este in realitate in teren si sa fie cultivata cu acea cultura declarata de fermier. Prin urmare, daca in urma controalelor prin teledetectie au fost relevate neconformitati, fermierii sunt notificati sa prezinte documente de clarificare a datelor din cererea de plata.

De asemenea, in cazul in care mai multi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeasi suprafata si in aceleasi bloc fizic, fermierii sunt exclusi de la plata pâna la solutionarea litigiului.
“APIA asigura toti fermierii care au depus cereri de sprijin si care indeplinesc conditiile impuse de legislatia europeana si nationala ca vor primi in perioada urmatoare sumele la care sunt indreptatiti, insa plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate”, se arata intr-un comunicat al APIA.

Pentru a diminua erorile privind identificarea parcelelor agricole, APIA va demara, in luna ianuarie, o campanie de instruire a fermierilor privind modalitatea de identificare online a parcelelor agricole (IPA online). Aplicatia IPA-online permite fermierilor identificarea parcelelor agricole prin intermediul internetului, principalul avantaj fiind scaderea numarului de erori, in principal, prin masurarea exacta a suprafetei de teren agricol.

Aceasta aplicatie a fost pusa la dispozitia fermierilor inca din campania SAPS 2009 si s-a constatat ca in cazul fermierilor care au apelat la aceasta modalitate de identificare a parcelelor nu au fost inregistrate erori. Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole furnizate de APIA, fermierii pot accesa aplicatia la adresa httpi//lpis.apia.org.ro.

APIA a inceput plata avansului in cadrul campaniei SAPS 2009 in data de 16 octombrie, cuantumul fiind de 209,98 lei/hectar. Potrivit HG 1211 din 7 octombrie 2009, pentru anul 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar. Platile sunt efectuate in RON, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180 lei.

platit

Citește și
1 Comentariu
  1. PAPI spune

    Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin Proiectul „Economia bazata pe Cunoastere” (w w w.ecomunitate.ro) a lucrat impreuna cu autoritatile locale din 255 de comune si orase mici, punand la punct Retele Electronice ale Comunitatii Locale: calculatoare, acces la Internet si mai ales PAPI, puncte de acces public la informatie. Aceste PAPI, adevarate centre de comunicare, pun la dispozitie cate 10 PC-uri conectate la internet, birotica si oameni pregatiti sa ii ajute pe fermieri sa foloseasca accesul internet pentru a-si rezolva o parte din problemele legate de subventii si APIA. Dar nu numai atat, pot, folosind Internetul, sa isi caute solutii pentru finantare, vanzarea produselor, utilaje, etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.