EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Europa va beneficia de supraveghere financiară supranaţională

0

Ministrii de finante din tarile membre ale Uniunii Europene au convenit, miercuri (2 decembrie 2009), dupa negocieri dificile, asupra infiintarii primei autoritati de supraveghere financiara paneuropeana din istorie, o consecinta directa a lectiilor invatate in timpul recentei crize mondiale, scrie agentia France Presse.

“Tocmai am incheiat discutiile ce au durat mai bine de cinci ore, in legatura cu proiectul de directiva privind supravegherea europeana. Este o realizare”, a declarat, la Bruxelles, in fata presei, ministrul francez de finante, Christine Lagarde. “Astazi, avem un document ce reprezinta un text de compromis, dar care ne va permite sa avem autoritati europene de supraveghere”, a adaugat Lagarde, apreciind ca, “astazi, Europa a realizat un real progres in domeniul bancar si financiar”.

“Ministrii au gasit un acord”, surmontând puternicele rezerve ale guvernului britanic, reticent sa accepte orice forma de reglementare supranationala pentru puternica City Of London, primul centru financiar european, a mai precizat o sursa diplomatica europeana. Este vorba despre intarirea unei supravegheri a sectorului financiar, in special in zona rezervata institutiilor transnationale, in lumina crizei din 2008, prin infiintarea a trei noi autoritati paneuropene insarcinate cu supravegherea bancilor, a asiguratorilor si a pietelor.

Acestea vor putea exercita puteri asupra organismelor similare nationale. Compromisul gasit de ministrii de finante ai celor 27 “consacra o veritabila coordonare europeana, cu puterea de a interveni in cazurile de dezacord intre autoritatile nationale”, precum si in situatii de urgenta, “pentru a raspunde situatiilor de criza asemanatoare celei pe care tocmai o traim”, a detaliat Christine Lagarde.
“A fost un proces laborios, pentru ca lumea toata nu era conectata la aceeasi lungime de unda”, a recunoscut ministrul francez. Europenii discutau despre aceste institutii de supraveghere de luni de zile, insa nu reuseau sa ajunga la un acord, din cauza opozitiei Marii Britanii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.